29. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia astub Lätis Latvenergo varvastele

Pühapäeval avanev elektriturg paneb Balti energiamonopolid omavahel võistlema, Lätis peaks sealse Latvenergo varvastele astuma Eesti Energia.

Juba mais asutas Eesti Energia Lätis tütre SIA E.Energy, et alustada 1. juulil elektrienergia müügiga era- ja äriklientidele. Sümboolselt hakkab pühapäeval kõigepealt ettevõttelt elektrit saama esimesena lepingu sõlminud Eesti saatkond Riias.

Töövõiduks võib pidada lepingut Läti terasetööstusettevõttega Severstallat, kes valis oma elektrienergia tarnijaks Eesti Energia. Kuigi täpsemaid lepingutingimusi 369 töötaja ja 2,16 miljardi kroonise käibega Severstallati esindaja Nils Kalns ei avaldanud, ütles ta uudisteagentuurile LETA, et Eesti Energia pakkus madalaimat hinda.

Sihikul 15% Läti turust

"Meie eesmärk on saada aastaks 2015 kaks miljonit klienti Läänemere maades. Esinduse avamine Lätis oli loogiline samm selle eesmärgi saavutamisel," ütles SIA E.Energy projektijuht Aivar Tihane, kelle sõnul tahab ettevõte saada eelkõige otsekliente, et suurendada tarnete stabiilsust.

Eesti Energia eesmärk on saada elektritarnijaks vähemalt 15 protsendile Läti turust. "Eelkõige püüame luua väärtust Eesti Energia grupi jaoks. See ei pea tingimata kajastuma suures turuosas."

Ainuke alternatiiv

Peale Latvenergo Eesti Energial konkurenti ei ole. "Seni oleme siiski ainukesed, kes aktiivselt turgu loovad ja klientidele tarnija vahetamise võimalust pakuvad. Tulevikus tuleb energiamüüjaid kindlasti juurde," ütles Tihane. "Meie eesmärk on samastuda avatud turuga, olla peamine alternatiiv elektrienergia ostmisele Latvenergolt."

Latvenergo teatas Äripäevale, et on vaba turu tingimusteks täiesti valmis. "Muidugi püüame säilitada kõiki oma kliente," ütles ettevõtte juht Karlis Mikelsons teisipäevasel pressikonverentsil.

Lätlaste vastulöök

Mikelsonsi sõnul näitab Euroopa praktika, et vaid 5-10 protsenti majapidamistest vahetab tarnijat ning ka äriühingud pole väga aktiivsed. Tema sõnul on Severstallat praegu ainuke ülejooksik, kuigi tegevuslitsents on energiaturul väljastatud 12 firmale.

Vastukaaluks asutas veidi enne jaanipäeva Latvenergo Eestis oma tütarfirma Latvenergo Kaubandus, et hakata samuti elektrienergiat müüma. Uus ettevõte alustab tegevust suve lõpul, kui on saanud vajalikud litsentsid. Esialgu plaanitakse elektrit osta Eesti väiketootjatelt. "Aasta lõpuks läheme ka Leedu turule," ütles Mikelsons. "Saab olema väga huvitav."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474