12. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ragn-Sells viib eestlaste toiduõli ja -rasva Saksamaale biokütuse tehasesse

Ragn-Sells leidis koostöös kontserniga SARA Bio-Industries võimaluse Eestis kogutud toiduõlid ja -rasvad Saksamaal biokütuseks muuta.

Alates aprilli algusest on 100% taaskasutusse suunatud juba ca 65 tonni toiduõli- ja rasvajäätmeid, teatas ettevõte.

"Ragn-Sells on toiduõlisid ja -rasvasid kogunud juba aastast 2000," ütles Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg. "Hetkel on meie poolt kogutav selle jäätmeliigi kogus mõnisada tonni aastas. Siiani on jäätmete kogumise laiendamist ja arendamist takistanud asjaolu, et Eestis puuduvad sobivad võimalused nimetatud jäätmete edasiseks käitlemiseks."

"Nüüd leidsime õlile püsiva väljundi," lisas Agu Remmelg. "Maikuus sõlmisime Prantsuse päritolu firmaga SARIA Bio-Industries lepingu toiduõli ja -rasva kui tooraine ekspordiks Saksamaale. SARIA Bio-Industries tegeleb erinevate toiduainetetööstuse kõrvalsaaduste ümbertöötlemise ja taakasutamisega peamiselt energiatootmise eesmärgil. Selleks on ettevõttel ligi 80 tootmiskompleksi 8 riigis üle maailma. Ragn-Sellsi jäätmed liiguvad Saksamaa väikelinnas Melle`is asuvasse rafineerimistehasesse."

"Melle'i tehases jagatakse jäätmed temperatuuri ja erinevate sõelte ning filtrite abil kahte fraktsiooni," selgitas Ragn-Sellsi teenusejuht Jüri Hion. "Biodiisli toomiseks sobivad jäätmed toimetatakse biodiisli-tehasesse, mis on analoogiline hiljuti Paldiskis nurgakivi saanud tehasega. Eraldatud jääkained aga suunatakse metaanikääritus-kompleksi, kus kergesti lagundatavatest orgaanilistest ainetest, sh toiduõli ja -rasvalisanditest toodetakse metaani ehk biogaasi, mida kasutatakse sellesama väikelinna soojaga varustamiseks."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474