16. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvarafirma müük Lätis maksu all

Ühe osana inflatsiooni ohjeldamise plaanist maksustatakse Lätis alates juunist lisaks kinnisvara müügile ka kinnisvarafirma müük, mis mõjutab oluliselt Eesti ettevõtjaid, kirjutas Äripäev.

Mai keskel võttis Läti seim vastu mitu maksumuudatust, millest märkimisväärseim on uus nn kinnisvarafirma maks, mis alates 12. juunist kehtib mitteresidentidele ehk ka eestlastele. See kehtestati kõikidele äriühingutele, mille varadest vähemalt 50 protsenti moodustab kinnisvara ning mida soovitakse edasi müüa.

"Seadusemuudatus puudutab just mitteresidendist, sealhulgas Eesti kinnisvarainvestoreid," selgitas ASi Deloitte Advisory maksuosakonna juhataja Mait Riikjärv. "Kuna siiamaani oli erinevalt kinnisvara müügist äriühingute osaluse müük maksuvaba, siis eelistasid mitteresidendist investorid sageli kinnisvara omava äriühingu osaluse müüki kinnisvara müügile."

Nüüd on aga mõlemad moodused sisuliselt võrdsustatud. Kaks protsenti tulumaksu tuleb tasuda kohe firma müügihinnast. Pärast müügitehingut tuleb 25protsendiline tulumaks saadud kasult tasuda ka eraisikul, millest küll lahutatakse kaks protsenti juba kinni peetud tulumaksu.

"Läti kinnisvaras "hoiul" olev Eesti ärimeeste raha ulatub kümnetesse miljarditesse kroonidesse," rääkis Riikjärv, kes soovitas Lätis kinnisvara omajatel vaadata üle oma investeerimisstruktuurid ja vajaduse korral konsulteerida oma nõustajatega, et vältida üllatusi investeeringutest väljumisel.

Arco Real Estate'i juristi Agnese Pomaskova hinnangul ei tekita selline maks radikaalseid turupöördeid, kuid struktuurseid muudatusi on siiski oodata.

Eestlaste huvi taoliste tehingute vastu on olnud üsna suur, eriti pärast nn kinnisvaramaksu kehtestamist. Nii ostis just mais Urmas Sõõrumaale kuuluv Rotermann Grupp endise Läti peaministri Andris Škele tütardele kuuluva firma Centra Attistibas Uznemums SIA. Sõõrumaa omandatud ettevõtte ostuga aga viidi sisuliselt lõpule maamüügitehing, millega Roterman Grupp omandas 2,24hektarilise maatüki Riia kesklinnas, kus praegu asub Sporta Pils (Spordiloss).

Tulevikus hakkab selline maks kehtima ka lätlastele. Riikjärve selgitusel jääb maksuvabaks ainult sellise kinnisvara müük, mis on eraisiku omandis olnud vähemalt viimased viis aastat ning kus ta on viimase aasta alaliselt elanud. Praegu olemasoleva kinnisvara müügil on kehtestatud üleminekuaeg 1. juulini 2010. Seaduserikkujaid ootab trahv kuni 100 protsenti tasumata maksusummast.

Lisaks kinnisvara- ja kinnisvarafirmamaksule näeb nn ohjeldamiskava ette ka laenu saamise vaid maksuametist saadud tõendi alusel, kus on kirjas, et laenutaotlejal on maksud makstud.

Samas selgus möödunud nädalal avaldatud raamatus "Läti Ökonomistide Ühendus 2010" ("Latvijas Ekonomistu Apvieniba 2010"), et enamik erakondi ei tea, kuidas inflatsiooni ohjata, kusjuures pingerea eesotsas on peaministri partei.

Lätist tuleb ka häid uudiseid

ASi Deloitte Advisory maksuosakonna juhataja Mait Riikjärve sõnul on hea uudis see, et Lätis kõrvaldati nõuded, mis olid seni üle võetud Euroopa Liidu ema- ja tütarühingu direktiivist.

Teisisõnu jäeti seni tulumaks dividendidelt kinni pidamata vaid neil Euroopa majanduspiirkonna, sealhulgas Eesti ettevõtjail, kelle osalus oli vähemalt 15 protsenti kahe aasta jooksul.

"Nüüdsest aga saavad Läti äriühingud maksta kõikidele Euroopa majanduspiirkonnas asuvatele juriidilisest isikust aktsionäridele või osanikele dividendi ilma sellelt tulumaksu kinni pidamata," selgitas Riikjärv.

Halvaks uudiseks võib aga pidada seda, et kuigi Lätis tehakse mitmeid maksumuudatusi, ei suuda kohalik maksuamet päevade viisi küsimustele vastata.

Nii ei suutnud maksuamet vaatamata korduvatele päringutele telefoni ja e-posti teel vastata terve nädala jooksul ajakirjaniku küsimustele kehtestatud firmamaksu kohta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474