16. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandi Haigla nõuab Merkolt tegemata tööde eest hüvitist

SA Viljandi Haigla esitas käesoleva aasta mais kohtuhagi AS Merko Tartu vastu, nõudes ehitusettevõttelt sisse töövõtulepingu mittenõuetekohasest täitmisest tulenenud kahjud.

Viljandi Haigla juhatuse esimehe Ülle Lumi sõnul usaldab sihtasutus Eesti kohtusüsteemi ning peab eetiliseks ja oluliseks lõpetada tekkinud vaidlus kohtus, teatas haigla. Lumi sõnul on sihtasutuse poolt esitatud hagi niivõrd suuremahuline, et selleteemalise arutelu jätkamine ajaleheveergudel oleks kohatu.

"Samuti jätaksime kohtu kompetentsi AS Merko Tartu poolt teadlikult avalikkusele esitatud ebatäpsuste käsitlemise", lisas Lumi.

2005. aastal kuulutas Viljandi Haigla välja avatud pakkumismenetlusega riigihanke psühhiaatriakliiniku 3. ravikorpuse renoveerimiseks. Edukaks pakkujaks osutus AS Merko Tartu, kellega sõlmiti töövõtuleping. Lepingu kohaselt pidi Merko Tartu lõpetama ehitustööd hiljemalt 26. septembril 2005. aastal.

Ehitusettevõte aga ei suutnud kinni pidada lepingus sätestatud tähtajast, samuti ei suutnud ehitaja teostada vajalikke ehitustöid riigihankes pakutud ja lepingus fikseeritud tööde teostamise hinnaga. Viljandi Haigla tööde tellijana ei olnud nõus aktsepteerima Merko Tartule täiendavate summade maksmist tööde eest, mis olid riigihanke objektiks. Seejärel keeldus AS Merko Tartu lepingut täitmast ja ehitustöid jätkamast. Ehitusekspertide hinnangul võis üheks ehitaja käitumise põhjuseks olla ka riigihankel tehtud alapakkumine, mis muutis ehitaja jaoks kahjulikuks ehituse lõpetamise riigihanke tingimustel.

Kuna tegemist oli riikliku olulisusega ehitusega - Viljandi Haiglas osutatakse ainsana Eestis tuberkuloosi sundravi, mille tarvis ravikorpus renoveeriti -, korraldas haigla ehituse võimalikult kiireks lõpetamiseks välja uue riigihanke. Teise riigihanke tulemusena kallinenud ehitustööd on seletatavad ühelt poolt 2005. aasta jooksul toimunud ehitusturu muutuste ning teisalt esimesel hankel esitatud alapakkumisega.

Hinnavahe on haigla poolt esitatud kohtunõude üheks osaks, mis juhul, kui nõue rahuldatakse, katab ehituse kallinemisest tingitud täiendavad kulud.

Teise riigihanke edukas pakkuja oli AS VMT Ehitus, kes täitis sõlmitud töövõtulepingut korrektselt, mille tulemusena võeti renoveeritud korpus kasutusele 2006. aasta 19. mail.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474