26. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Globaalne kinnisvarabuum võtab hoo maha

Globaalne kinnisvarabuum jätkub 2007. aastal, kuid siiski palju madalamal tempol ja varasemast erinevates riikides, kirjutas Global Property Guide.

Dramaatiline kinnisvaraturu jahtumine on toimunud mitmes Euroopa riigis. Näiteks kinnisvarahinnad tõusid 2005. ja 2006. aasta kinnisvara "staarriigis" Eestis selle aasta I kvartalis vaid 5,68%. See on tunduvalt väiksem eelmise aasta näitajast: 2006. aasta I kvartali kinnisvarahinnad tõusid 2005. aastaga võrreldes 77,52%.

Kõrgemad intressimäärad ja ülekuumenev majandus on peamised kinnisvaraturu mahajahtumise põhjused.

Ka Prantsusmaal, Iirimaal, Hispaanias, Kreekas, Madalmaades, Portugalis, Rootsis ja Šveitsis on kinnisvarahinnad langenud.

Ameerikas aeglustus kinnisvarahindade tõus selle aasta esimese kvartalis 4,07%-le. 2006. aasta I kvartali kinnisvarahindade tõus oli 2005. aasta sama perioodiga võrreldes 12,78%.

Huvitav on see, et Euroopa riigid, mis ei ole liitunud eurotsooniga, on kogenud tugevamat kinnisvarahindade tõusu kui need riigid, kus on käibel euro.

Kinnisvarabuum liigub nüüd Aasia ja Vaikse ookeani piirkonda, märgib Global Property Guide. Kinnisvarahinnad riikides, mida mõjutas Aasia kriis, näitavad tugevaid märke toibumisest, tekitades hirme uuest kinnisvaramullist selles regioonis.

Kinnisvarahinnad Filipiinidel, Singapuris ja Lõuna-Koreas tõusid rohkem kui 10% selles aasta I kvartalis võrreldes 2006. aasta sama perioodiga. Jaapani maahinnad tõusid riigi kuues suuremas linnas 7,75%. Kuigi Jaapanis ei ole ametlikku statistikat kinnisvarahindade kohta, annavad maahinnad märku sellest, et 15aastane kinnisvarahindade langusperiood hakkab seal läbi saama.

Ka Austraalia kinnisvaraturg on toibunud 2004-2006 aasta madalseisust. Vaatamata kõrgematele intressimääradele on sealsed kinnisvarahinnad tõusnud peaaegu 8%. Ka Uus-Meremaa kinnisvarahinnad on näidanud märkimisväärset tõusu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474