21. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko Ehituse ärikasum kahanes ligi viiendiku

Merko Ehituse ärikasum langes teises kvartalis 17%, 122,9 miljoni kroonini.

Mullu samal ajal oli ärikasum 148,2 miljonit krooni. Kuna Merko Ehitus sai II kvartalis 45,9 mln krooni erakorralist finantstulu sidus-ja ühisettevõtetesse investeeringutelt, kasvas ettevõtte puhaskasum 13 protsenti, 153,55 mln kroonini. Ettevõtte käive kasvas 27 protsenti, 1,48 mld kroonini.

"Teine kvartal ei toonud ehitusturul kaasa olulisi muudatusi, sektoris valitses hea nõudlus ning jätkus ehitusmahtude ning -hindade kiire kasv,“ kirjutas ettevõte börsiteates. „Endiselt on sektoris keeruline olukord tööjõuga, pakkumine on piiratud ning jätkub tööjõukulude kasv. Võrreldes 2006. aasta II kvartaliga kallines ehitusteenus Lätis 29,1%, Eestis 15,2% ning Leedus 13,9% sealhulgas kallinesid tööjõukulud Lätis 47,9% ja Eestis 26,5%.“

Elamispindade turul toimus II kvartalis hindade stabiliseerumine ning kasvas oluliselt uute korterite pakkumine. Keskkonnas aset leidnud muudatuste ning kinnisvaraturu sesoonsuse tulemusena pikenesid korterite müügiperioodid. Suurenenud pakkumine parandab oluliselt ostjate valikuvõimalusi ning esitab senisest kõrgemaid nõudmisi arendajatele infrastruktuuri ja projektide üldise kvaliteedi osas ning toob kaasa hindade diferentseerumise.

Paremad väljavaated on arendajatel kes omavad likviidseid vahendeid, et toime tulla pikenenud müügiperioodide ning ahenenud finantseerimisvõimalustega.

Sektori lähituleviku väljavaated on head. Suurimaks ohuks sektori edasisele arengule on pikka aega kestnud ehitusteenuste kallinemine, üldise intressikeskkonna ja kinnisvarasektori finantseerimistingimuste halvenemine.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474