23. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endel Lippmaa maalib gaasijuhtme ohtlikkusest üha süngemaid pilte

Eesti Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu esimees Endel Lippmaa on hiljuti kohtunud mitmete valitsuskabineti liikmetega, et selgitada neile Läänemerre rajatavast gaasitrassist tulenevaid ohte Eestile.

Lippmaa sõnul ei ole mingil moel õigustatud gaasijuhtme kulgemise teekonna toomine Eesti rannikule lähemale nagu seda on soovinud trassi rajaja Nord Stream, kirjutas Postimees.ee.

"Poola ei soovinud oma vetesse mingisugust gaasitoru ja sealne valitsus oli selles osas väga resoluutne. Euroopa Liit ei näidanud Poola seisukoha suhtes üles mingisugust protesti ja nüüd lähebki gaasitoru Bornholmi saarest mööda Rootsi poolt," tõi Lippmaa näite teiste riikide varalt ning lisas, et Eesti valitsus peaks olema sama kindlameelne ja mitte lubama julgeolekuriske kaasa toovat trassi territoriaalvete lähedale.

"Peamine oht on selles, et Venemaa president Vladimir Putin on korduvalt teatanud, et toru hakkab valvama Vene laevastik. See tähendaks, et me lubaksime oma vetesse teise riigi võitlusvalmi laevastiku, mis oleks vastuolus ka mereõigusega," selgitas Lippmaa.

Samuti on tema sõnul ohuks gaasijuhtmele paigaldatavad sensorid, millega saab jälgida laevaliiklust.

Gazpromi tütarfirma Nord Stream teatas sel nädalal, et Vene-Saksa gaasijuhtme uus marsruut kulgeb Taani saarest Bornholmist pigem põhjapoolt kui lõunast. Uus marsruut on kaheksa kilomeetrit pikem, kui vana, teatas firma. Ettevõte otsustas selle kasuks pärast täiendavaid keskkonnauuringuid ja seadustega tutvumist. Ka Taani ja Saksa valitsustega arutati teemat.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474