28. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameerika miljardär ehitas Macaosse lennukitehasega võistleva hiigelkasiino

Täna avab Ameerika miljardär suuruselt maailma teise hoone, kasiino Venetian Macao-Resort-Hotel, vahendas Lenta.ru.

Macaos täna avatav kasiino on maailma suurim, hasartmängudele mullu kulutatud raha poolest ületas Macao senist kasiinopealinna Las Vegast.

Ehkki hiigelkasiino mõõtmed ulatuvad miljoni ruutmeetrini, jääb suuruselt maailma esimeseks hooneks siiski Boeingu tehas Ameerika Ühendriikides.

Macao hiigelkasiino saalides paikneb 3400 mänguautomaati ja 800 mängulauda, hotell mahutab 3000 külastajat, lisaks on lõbustuskeskusel oma staadion 15 000 vaatekohaga. Venetian Macao Resort läks maksma 2,4 mld dollarit, kirjutas Bloomberg. Peale mängulaudade ja -automaatide, mida on üle kolme korra rohkem kui Las Vegase suurimas kasiinos, sisaldab asutus 15000-kohalist spordiareeni, 6000-kohalise banketisaaliga konverentsikeskust, luksuslikku ostukeskust, hotelli ja palju muud. Hoonesisestel kolmel kanalil sõidavad gondlid laulvate paadimeestega nagu õiges Veneetsias. Asutuse rajaja Las Vegas Sands Corporation plaanide kohaselt on see vaid esimene 14 taolisest, projekti kogumaksumus on 10-12 mld dollarit.

Hiigelkasiino arendamisega tegeleb Ameerika miljardär Sheldon Adelson, kes tõusis tänavu Forbesi andmetel rikkuselt seitsmendaks meheks maailmas. Tema vara hinnatakse 26,5 miljardile dollarile.

2010. aastaks investeerib Adelson Macaosse veel 12 miljardit dollarit, et ehitada lisaks 20 000 hotellikohta. Plaanitud hotellid avavad uksed kaubamärkide all Four Seasons, Sheraton ja St. Regis.

Kauane Portugali koloonia Macao Hiina lõunarannikul läks 1999.a. tagasi Hiinale. Hiinas on hasartmängud keelatud, Macao on aga saanud erandi.

Kasumimarginaalid ses äris on praegu suurepärased. Esimene Ameerika firma, kes siin kolm aastat tagasi kasiino avas, teenis investeeringu tagasi esimese aasta kasumiga. Analüütikud on siiski avaldanud arvamust, et pikemas perspektiivis ei saa üha arvukamad hasartmängukorraldajad niivõrd hästi teenida.

Praegu tõmbab Macao mängijaid peamiselt lähiümbruse linnadest, uus Venetian kasiino püüab aga olla sarnaselt Las Vegasega atraktiivne laiemalt - siinpuhul klientidele üle Aasia ja kogu maailmast. Kui praegu viibib kasiinoturist Macaos keskmiselt 1,26 päeva, siis Las Vegases 3,4 päeva. "Vaadates Macaod, siis seal peale mängude muid tulusid peaaegu ei olegi, samal ajal kui Las Vegases ületavad muud tulud mängimiselt teenitavat," märkis Las Vegas Sands`i president William P. Weidner. Ka Macao üritab pakutavat valikut laiendada, Venetian keskuses on näiteks tulemas tennise näidismäng Pete Sampras - Roger Federer, mis tundidega välja müüdi. Järgmiseiks meelelahutajaiks on kavas NBA korvpallimeeskonnad. Endast Hiinas eraldatud piirkonda kujutav Macao üritab lahti saada varasemast maffia- ja patupesa mainest, et kohale meelitada ka Lääne külastajaid. Hiinlaste pääs sinna ning seega ka kasiinoäri kasvuressurss nende arvel on riigi valitsuse poolt piiratud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474