18. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nord Stream: tegu on ELi joks olulise projektiga

Nord Streami asedirektor Dirk von Amelni sõnul vajab Euroopa rohkem maagaasi, sest see on loodussõbralikum kui kivisüsi ja tarbimine kasvab. Aastal 2015 tuleb importida 75% gaasi, 2005. aastal imporditi vaid 59%.

"Nord Stream ei asendaks ühtegi olemasolevat ega plaanitavat gaasitoru, vaid täidaks olemasoleva tühiku. Tegemist oleks ühe suurima Euroopa investeeringuga Euroopa energia turvalisuse tagamiseks," ütles asedirektor Eesti Tööandjate Keskliidu seminaril "Energiasüsteemid Läänemeres - poliitika või äri?".

"Kas meretee on parim lahendus? Praegune marsruut on valitud 1990ndate lõpust Soome ja Vene ühisfirma uuringute põhal. Näiteks on meretee 15% lühem kui kaldapealne gaasitoru. Ka on merepõhja paigaldatud torude kulud 90% väiksemad," arutles Ameln seminaril.

Merepõhja paigaldatud gaasitorud on Amelni sõnul kindel ja testidud lahendus. "Me ei leiutaks enam ratast," lisas ta.

Amelni sõnul on Soome lahe merepõhja lisauuringud vajalikud, loomulikult jagatakse uuringu tulemusi ka Eesti võimudega. 2005./2006. aastal läbiviidud merepõhja uuringus leiti merest pesumasinaid, ostukärusid. "Leidsime ka kaks miini Soome vetest, millest teavitasime ka Soome võime," lisas ta.

Betooniga kaetud torud keevitatakse spetsiaalsel laeval kokku ja lastakse merepõhja. "Torusid ei kinnitata kuskile, Nord Stream jääb merepõhja lebama," selgitas ta paigaldusprotsessi. "Toru sein on üle 20 millimeetri paks, mis on peaaegu läbimatu, neid ei saa lõhkuda ankru ega millegi muuga," lisas ta. Ka kinnitas Ameln, et Nord Stream järgib ELi ohutusnõuetest karmimaid reegleid. "Ma arvan, et tegu on maailma turvaliseima nii suure gaasitoruga," lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474