1. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eramuturul käib vilgas tingimine

Eramuostjad ei ole kuskile kadunud - nad lihtsalt naudivad olukorda, mis võimaldab neil oma ostuotsust edasi lükata ning hinda alla kaubelda.

Õige pole üldlevinud seisukoht, et majaostjad on otsa saanud. Ostuhuvilised vaatavad lihtsalt hoolega, mis turul toimub ning püüavad tabada õiget hetke ostu sooritamiseks, kirjutas Äripäev.

Peamine majaostjate taktika on hinnakauplemine. Väljaarenenud ja hinnatud piirkonna üksiku eramu hinnatingimine ei pruugi loodetud resultaati anda, sest hea kaup ostetakse ikka ära ning venitaja võib ise sellest ilma jääda. Uutes arendusprojektides, kus pakkumisi on korraga kümneid maju, võib see ka toimida - siiani veel kõrgete hindadega maju müüa püüdvate arendajate närvid pole terasest ning mõningase viivitamise järel tullakse tihtipeale ka hinnalangetamisettepanekuga kaasa.

Samas lähevad ostjad aeg-ajalt juba ka üle hea maitse piiride.

Usutakse seda, mida ajakirjanduses väidetakse - kuna teatud objektide hinnad kukuvad, eeldataksegi automaatselt, et hind peab langema igal objektil. See on aga täiesti vale lähenemine. Esikaaneuudised pealkirjadega "Langus 30 protsenti" on ülepaisutatud ja räägivad erandjuhtumeist. Seda ei saa laiendada linnaruumi.

Arvestatav langus on turul juba toimunud - võime väita, et eramute hinnad on langenud juba kuni 15 protsenti. Suurem langus leiab aset vaid n-ö harju keskmiste, standardsete objektide ning ebanormaalselt kõrge alghinna puhul. Meie majanduse olukord pole nii kehv, et hinnalangus peaks olema mitmekümneprotsendine, nagu suuremate kriiside ajal Soomes või Rootsis juhtus.

Taastunud on kinnisvaraturu põhiprintsiip - maksab asukoht, asukoht ja veelkord asukoht. Kui veel aasta tagasi oli määravamaks objekti vanus, kõigil oli vaja ilmtingimata soetada endale uhiuus maja või korter, ei väärtustatud objekti arhitektuurilist omapära ega siseviimistlusematerjalide kvaliteeti, siis nüüd müüb end just selline toode, mis teistest eristub. Hinnatakse taaskord piirkonnasisest paiknemist, transpordiühendusi, kaupluse, lasteaia ja kooli lähedust. Samas ei saa öelda, et majad, mille asukohtvõi omadused ei vasta eelpoolloetud tingimustele, võivad muutuda oluliselt odavamaks. Headele parameetritele vastava eramu puhul on aga edasist hinnalangust oodata narrus.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474