1. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lepik: uusi kortereid ei suudeta müüa

Investeerimisportaali tarkinvestor.ee asutaja ning analüütik Kristjan Lepik ütles aripaev.ee-le, et ta on lisaks Eestis kinnisvarahindade liikumisele väga tähelepanelikult jälginud ka tehingute mahtusid.

Ning ostutehingute mahud on viimastel kuudel nii ettevõtete kui eraisikute puhul väga tuntavalt vähenenud. Seda nii selle kevade kui eelmise aasta sama perioodiga võrreldes. Allolevas tabelis on toodud Maa-ameti statistika järgi nii eraisikute kui ettevõtete kinnisvaraostud 2007. aastal.

Miks see oluline on? Sest arendajad ja teised müüjad toovad turule pidevalt uusi müügiobjekte, kuid eelmiseid ei suudeta turult piisavalt eest müüa. Seega oleme situatsioonis, kus müügisolevate objektide arv pidevalt kasvab. Ja need objektid ei kao kuhugi ära, need on ikkagi vaja ära müüa. Seega oleme turul, kus nõudlus on vähenemas ning pakkumine pidevalt kasvab. See tähendab omakorda seda, et hinnatõusul on selge punn ees - müüdavaid objekte on liiga palju.

Mu arvates tähendab see ka seda, et turu tasakaalupunkt on tänastest hindadest juba oluliselt allpool. Heaks näiteks on siin USA kinnisvaraturg - seal on samuti tehinguaktiivsus kõvasti kukkunud ning kui arendajad langetasid hiljuti suurte kampaaniatega hindu ca. -25% võrra, siis toimus tehinguid küll päris kõvasti.

Oluline on siin jälgida tehingumahtusid ka järgnevatel kuudel, kuid septembri statistika on juba päris oluline märk sellest, et turg on tasakaalust väljas - müüki saabub rohkem kui turg osta jõuab. Reeglina võtab kinnisvaraturul sellise ebatasakaalu puhastamine päris pikalt aega ning ma arvan, kinnisvarahindade langustempo lähema aasta jooksul kasvab - müüjatel hakkab kannatus katkema ning hakatakse hindu hoogsamalt allapoole tooma. Täna on juba ostjal päris hea valik, kuid ma arvan, et aasta pärast on ostja jaoks veel oluliselt parem turg.

Vaata täispikka kommentaari!

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474