10. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lepik: USA majanduse turgutamine tekitas Eestis plahvatuse

Tarkinvestor.ee asutaja Kristjan Lepik ütles Eesti Kinnisvarafirmade Liidu seminaril „Mis saab edasi?“, et kuna maailmas on kõik seosed järjest tugevamad, siis peame vaatama, mis mujal toimub.

Lepik võrdles praegust olukorda 1997. aasta börsimulliga, kus keegi ei öelnud ausalt, et hinnad on liiga kõrged, sest puudus kogemus. „Kui rääkida täna ausalt, kuidas pilt on siis selle võrra turg on tervem. Ja kui mingid hetk lähvad hinnad allapoole ja kõik räägivad, et kõik on positiivne, siis tekib palju pettunud inimesi ja vindumine tuleb pikem. Minu eesmärk on hoida turgu tervena, ma saan aru, et kinnisvaraarendajad ei saa seda öelda, sest neil on oma ärihuvid,“ selgitas ta.

Oluline on vaadata, mis juhtus USAs, sest riik on nii suur ja vaba maailm sõltub sellest palju. Peale 2000. aasta börsimull langetas USA keskpank intressi isegi 1%, et kohalikku majandust turgutada, mis oli languses. Kuid kõik tänapäeva majanduse osad on seotud ja mõju globaalsem. „Euroopa keskpank langetas ka Euribori kuni 2% ja kuna me ei olnud USAga samas tsüklis, vaid tõusuteel, siis ei valatud mitte isegi õli tulle, vaid midagi plahvatuslikumat, sest turule tuli Eesti majanduse tõusuperioodil palju odavat raha,“ selgitas ta.

„USA majandus oli madalseisus, kuid kinnisvaraturg ei olnud ja madalad intressid hoogu juurde ja tekitasid seal kinnisvaramulli. USA hakati intressi tõstma aasta taga, nad on aasta ees Eestist, mis on hea indikaator. Kuid Äripäeva turmtuli kahvatub USA meedia reaktsioonile, mis järgnes kinnisvarasektori pisikesele langusele. Kui mullid lõhkevad, siis kisatakse ikka selle üle, kes kaotas, mitte ei vaadata kes pikas perspektiivis võitis. Hindu mõjutavad inimesed, keda mõjutab ahnus, et palju teenida ja hirm kaotada, mullide lõpus on eriti suur ülereageerimine,“ selgitas ta.

Lepik arvas juba aasta tagasi, et kinnisvaraturuhindadel pole kuhugi edasi minna: „See on ikka nii, et kui viimane pessimist pöörab optimistiks, siis kukub turg kokku. Praegu on palju objektide müügis, toimub ületootmine. Ja uus tõus saabub siis kui olemasolev pakkumine ära seeditakse, kuid palju selleks aega läheb, sõltub mitmetest teguritest,“ arvas Lepik.

Lepiku sõnul on tänapäeva äris seosed järjest globaalsemad: „Täna ei saa oma äri kitsalt ajada, kui sa just ei müü Narvas sõõrikuid. Ka on näha sarnaseid trende Eestis, nagu USA kinnisvaraturul - nõudlus on allapoole tulnud, pakkumine üles läinud ja tasakaalupunkt on leidmata“ arvas ta.

Lepiku sõnul on Eestist üle käinud krediidibuum, kinnisvara-, majandus- ja tarbimusbuum. „Järgnevad mõõnad, mis ei ole nii pikaajalised kui tõusud. Tugevad on need kellel on rasva ehk likviidsust kogutud. Praegu on võitjad need, kes viimasel aastatel on rohkem riski võtnud, näiteks kui kaks sõpra võidu Tallinnast Tartusse sõidavad, võidab see, kes rohkem riske võtab ja kihutab. Kuid mingitel perioodil suurema riski võtjad kannatavad rohkem, näiteks Mäos on tee libe ja riskivõtja sõidab välja. Olid head ajad, kuid tulevad natuke raskemad ajad. Raske maandumine ei ole midagi koledat, see puhastab süsteemi, mida pikem tõus, seda raskem löök. Kui me vaatame ette ja oleme mõistlikud, elame üle, saame tugevamaks. Mida realistlikumalt majandus jahenemise perioodi läheb, seda parem tulemus kõige jaoks,“ arvas Lepik.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474