31. oktoober 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Odava erasekretäri palkamine Aasiast on kasvav trend

Odavama erasekretäri või õpetaja palkamine näiteks Indiast on maailmas kasvav trend, kirjutas International Herald Tribune.

Esimese lainena hakati teenuste osutamist välismaale kolima äriklientide jaoks: programmeerimine, kõnekeskused, tootedisain, arvepidamine jm. Need tööd on kalli tööjõuga riikidest olulisel määral välismaile siirdunud.

Teise lainena nähakse üksiktarbijaile ja väikeettevõtteile suunatud teenuste globaliseerumist. Uuringufirma Evalueserve hindab "inimeselt-inimesele kaugteenuste" turgu aastaks 2015 üle 2 mld dollari.

Ettevõtetest paistab silma näiteks TutorVista, kuhu mainekad investorid paigutasid 15 mln dollarit. Töötajaid on 760, neist 600 õpetajat Indias ning ettevõte plaanib aasta lõpuks õpetajate arvu kahekordistada. Kaks aastat vana firma on saanud 10000 klienti USAs ning septembris avatud haru 1000 klienti Suurbritannias. Kõne-läbi-interneti käigus selgitavad arengumaalastest õpetajad õpilastele asju, mida murettekitava kvaliteediga Ameerika tavakooli haridus pole suutnud.

Kaugassistendi teenus Ask Sunday alustas selle aasta juulis. Kui mõned konkurendid tegutsevad 15 dollari ringis tunnitasu alusel, siis Ask Sunday võtab kuumaksu: 29 dollarit (kuni 30 tööülesannet) või 49 dollarit (kuni 50). Ülesanded võivad olla ka ebaharilikud, näiteks otsida online-tutvumisteenustest etteantud kriteeriumitele vastavaid partnereid. Siiski on enamus ülesandeid lihtsalt hõivatud klientide aja kokkuhoidmine ja tüütute asjaajamiste kaelast ära saatmine: reiside vormistamine, restoranis kohtade reserveerimine, juuksuriaja leppimine, etendustele piletite ostmine. Kuid 32 aastane ülimalt hõivatud New Yorgi juhtimiskonsultant, Ask Sunday klient Adrienne Yamaki avaldas rahulolu: "See teeb elu natuke sujuvamaks. Ja see on kättesaadav 24 tundi ööpäevas, mida on rohkem, kui sa saaksid oodata oma isiklikult sekretärilt kontoris." Aja kokkuhoiuks on ta teenusepakkujale usaldanud oma krediitkaartide numbrid, sugulaste ja sõprade sünnipäevad, arstide, autoteeninduste ja lemmikrestoranide kontaktandmed.

"Tarbijaile globaalselt teenuste osutamine peaks saama hiiglaslikuks turuks," leidis Silicon Valley riskikapitali firma Sequoia Capital India haru juht K.P.Balaraj. Nähakse võimalust, et miljonid USA kodumajapidamised ostaksid tulevikus sel moel näiteks keeleõpet, maksu- jm. juriidilist nõuannet, nõu hobide või söögivalmistamise asjus jne. Samas ei ole eratarbijatega kõik nii lihtne, ikkagi tuleb arvestada keele, suhtumise ja kultuuri erinevustega, mis võivad häirida isiklikul teenindamisel vajalikku ladusat suhtlemist ja üksteisemõistmist, märkis ajaleht. Praegugi ei ole paljud ameerika kliendid rahul Indias asuvate klienditeeninduse kõnekeskustega.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474