5. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mölder tegi linnafirma juhina äri enda loodud erafirmaga

Paldiski linna munitsipaalettevõtte Paldiski Vesi juhatuse ja ühtlasi linnavolikogu esimees Jaan Mölder ostis ettevõttele maja erafirmalt, mille osanik ta ise aastaid tagasi oli ning mida praegu juhib talle lähedalseisev isik.

Oktoobri alguses ostis linna omanduses olev vee-ettevõte Paldiski peatänaval asuva väärika paekivimaja aadressil Rae 15, mis kunagi kuulus Tallinna Sadamale.

Kuni 3. oktoobrini oli maja omanikuks Jaan Möldri 1997. aastal asutatud OÜ Raudver, mis äriregistri andmetel kuulub nüüd ühele Ameerika riiulifirmale, juhatuse esimeheks on aga Möldriga ühiseid ärihuve jaganud ja viimase õega lähedastes suhetes olev kinnisvaraärimees Aleksander Arhipov, kelle käest jookseb läbi arvestatav osa Paldiski linna kinnisvarast.

Arhipovi tehingud pakkusid politseile huvi

Arhipovi juhtimisel tegutsev Paldiski Kinnisvarahalduse OÜ ostis näiteks eelmisel aastal linnalt odavmüügi korras kokku kortereid, mille enampakkumised linnavolikogu väidetavalt ostuhuviliste puudumise tõttu läbikukkunuks kuulutas. Nende tehingute vastu tundsid huvi nii keskkriminaalpolitsei kui ka riigikontroll.

Kuigi ametlikult Mölder Raudveriga enam seotud ei ole, teavad Paldiski elanikud rääkida, et volikogu esimees halli kardinalina firmas endiselt niite tõmbab.

Kinnistusregistri andmetel on linna kontrolli ja vastutuse all olev Paldiski Vesi võtnud maja ostuks Hansapangast 4 miljonit krooni laenu. Kaks aastat varem kinnistu omandanud Raudver maksis maja eest 1,2 miljonit krooni. Seega teenis Arhipovi juhitud firma linna arvel 2,8 miljonit krooni.

Arhipoviga artikli autoril rääkida ei õnnestunud, sest mees lõpetas kõne kohe, kui helistaja nime kuulis. Samuti jäi nii telefoni kui e-kirja teel tabamatuks Jaan Mölder.

Ostu põhjusena kirjas ülesöeldav rendileping

Linnapea Sven Põder ütles, et Mölder andis linnavalitsusele maja ostu taotluse suvel, põhjendusena aasta lõpus üles öeldav rendileping Rae 38 majas, mis kuulub Arhipovi juhitavale Paldiski Kinnisvarahalduse OÜ-le.

Mis põhjustel äripartner Möldriga rendilepingu pikendamises kokkuleppele ei jõudnud, oli linnapeale teadmata, nagu ka see, kas maja hind piirdus 4 miljoniga või maksis munitsipaalettevõte selle eest rohkem. "Siiralt, ma ei oska seda öelda. Ma eeldan seda, et Jaan Mölder teab, mis teeb," ütles Põder, lisades, et kuna maja hind ei olnud üle mõistuse turuhinnast kõrgem, ei olnud tal aega detailidele keskenduda.

Linnapea majatehingu osapooli öelda ei oskaEbaolulise infokilluna jäi linnapeal kahe silma vahele, kellega linna ettevõte ostutehingu tegi. "Ma ei tea ka seda, kellelt see maja osteti. Seda mulle ei öeldud," märkis linnapea.

Kuigi just äsja sai Paldiskis mere ääres Jaama tänaval valmis uus veepuhastusjaam ja sinna juurde kuuluv büroohoone hubaste kontoriruumidega, uhiuus maja Põdra sõnul Paldiski Vee tulevikuplaanidele ei vasta ning kesklinnas asuv kinnistu on veefirmale hädavajalik.

Veefirma paisub pärmitaignana

Linnapea Sven Põdral on Paldiski Veega suured plaanid - veeteenusele lisanduvad haljastus, lasteaiad, koolid, ujula.

"Tulevikus ei hakka Paldiski Vesi tegelema mitte ainult vee tootmise ja müügiga. Paldiski linnal on vaja sellist äriühingut, mida linn saaks kontrollida," selgitas linnapea oma plaane munitsipaalettevõttega. Kava järgi võtab Paldiski Vesi üle haljastuse, ujula haldamise, lasteaiad, koolid, mis kõik remonti vajavad.

Praegu maksab linn teenuste eest erafirmadele, kes on lepingud saanud konkurssidel ja hangetega. "See, kuidas need teenused on praegu firmade vahel lõhki kistud, on mõttetus," ütles Põder.

Koos muudatusega tehakse ümber ka Paldiski Vee põhikiri, vaadatakse üle inimesed ja raha. Linnapea hinnangul suurenevad tulevase äriühingu mahud vähemalt kaks korda ja koos sellega peaks kasvama ka kasum. "Selge on see, et meil on asja üle parem kontroll, kui kõik need teenused istuvad 100 protsenti linnale kuuluva äriühingu käes," lausus Põder ning lubas, et järgmise aasta 1. jaanuaril toimib Paldiskis kõik uutmoodi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474