6. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parim maakler: ma ei mõtle tulemustele

Eesti parimaks maakleriks valitud Pindi Kinnisvara maade ja majade atesteeritud maakler Olav Leok ei mõtle tulemustele, vaid sellele, et töö saaks tehtud.

Olete valitud Eesti parimaks maakleriks. Palju õnne! Kui suur tunnustus antud tiitel on?Tänan! Ennekõike on see tunnustus minu kolleegidele. Parimat maaklerit valib Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda, mis koondab siinseid ärksamaid maaklereid. Parim valitakse välja kolleegide vahelt. Sel aastal osutusin selleks lihtsalt mina.

Mis kriteeriumidele peab parim maakler vastama? Kui palju müüma?Müük ei ole põhikriteerium. Mingil määral mõjutab see kindlasti, kuid olulisem on see, kui kaua on maakler tegev, kas ta on aktsepteeritud ja teiste seas arvamusliider.

Ma ei mõtle oma tööd tehes tulemustele, siis läheb asi nässu. Mõtlen sellele, et töö saaks tehtud. Kinnisvaramaakler ei pea ainult müüma, vaid olema ka konsultant. Seda püüangi teha, inimestele nõu anda.

Palun andke lugejaile nõu, mida praegu kinnisvaraga teha!Olgu kinnisvaraturg milline tahes, ei tasu kaasa minna põhivooludega, lähtuda tuleks vajadusest. Kui oli ostubuum, siis mõtlesid inimesed, et peavad kohe ostma, muidu hind tõuseb paari kuuga veelgi. Praegu on vastupidi, oodatakse, et hinnad langeksid, et siis parima hinnaga osta.

Loomulikult tuleks jälgida, millal on parim hetk tehinguid teha, kuid ennekõike tuleks jälgida, mida on vaja teha. Kui on vaja müüa, müüge, kui ei ole vaja, ärge müüge! Katsuge olla hüsteeriale vastu!

Millal oleks taas mõttekas müüa?Ega turg nüüd kiiresti taas üles ei hüppa. Seda ei ole mõtet oodata, aga kevadel peaks hakkama nipet-näpet jälle liikuma, tehinguid hakatakse enam tegema ja turg elavneb. Ma ei ütle, et praegu oleks täiesti vaikne hetk. Ka praegu müüakse osa objekte endiste hindadega, aga elavnemist on oodata. Tähtis on, et turul oleks liikumist, muidu mõjub see kogu majandusele halvasti.

Üldiselt arvan ma, et ei ole mõtet kõiksuguste analüütikute hinnanguid uskuda. Neisse tuleks suhtuda kriitiliselt. Enne otsuse tegemist tasub juurelda ja konsulteerida, küsida arvamust neutraalselt spetsialistilt, kes ei ole ostetava-müüdavaga isiklikult seotud.

Mis on need objektid, mis praegu kõrge hinnaga müügiks lähevad?See asi peab olema ainulaadne, näiteks peab sel olema arhitektuuriväärtus.

Mina müün maid ja maju, seetõttu ma korterite kohta väga hästi öelda ei oska, aga praegu tundub nende puhul olulisena asukoht kesklinnas või vanalinnas.

Eramute puhul ei hävi kunagi see ostja, kes ostab kohast, kus on vähe pakkumist. Näiteks ei ole muret Merivälja merevaatega kinnistuga kusagil mäekünkal. Samamoodi on hinnatud Kakumäe ja Nõmme, kus on välja arenenud infrastruktuur. Peamine, et kodu kõrval ei asuks ehitustanner.

Sellistes kohtades tehakse endiselt tehinguid ja seal ei ole midagi langenud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474