9. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leiti Soome koolitulistaja hüvastijätukiri

Soome politsei leidis Jokela kooli tulistaja Pekka-Eric Auvineni hüvastijätukirja, mille ta kirjutas enne veretööd.

18aastane Auvinen jättis kirjas hüvasti oma perekonnaga ja selgitas kaudselt oma viha ühiskonna vastu, kirjutas ETV24. “Enesetapukirjas öeldi üksnes perekonnale hüvasti ja selles oli sõnum, mis viitas teo ühiskonnavastasele iseloomule,” ütles politsei pressiesindaja Göran Wennqvist.

Uurijate sõnul soovis Auvinen tulistada koolis võimalikult paljusid inimesi. Jokela kooli õpetaja Kim Kiuru sõnul liikus Auvinen “süstemaatiliselt” mööda kooli koridore, koputades ustele ja tulistades läbi uste.

Koolist leiti 69 tühja padrunikesta ning noormehel oli kaasas kuni 500 padrunit. Politsei sõnul valis ta oma ohvreid juhuslikult.

Eile oli Soomes leinapäev ning Jokela kooli lähedusse viidi pärgi ja küünlaid. Üheksa surmaga lõppenud koolitulistamine Soomes toimus üleeile.

ETV24 andmetel oli juba eile Youtube'is video "Jokela lütseumi veresaun", milles on näha koolimaja välisvaadet ja seejärel kaamerat relvaga sihtivat meest. Samas kasutaja oli kaks nädalat varem üles pannud videokatke "Kontrollin ainult oma relva", milles noor mees laeb talvises metsas, mis on Soome metsa moodi, relva ning tulistab eri kaugustelt õuna.

Soome on relvade arvult elanike kohta maailmas USA ja Jeemeni järel kolmandal kohal, ent vägivaldsed vahejuhtumid koolides on seal haruldased.

Tragöödia võib mõjutada Soome vastuseisu Euroopa Liidu kavale karmistada alaealiste relvakandmisseadusi, ütles Soome kaubandusminister Mauri Pekkarinen Reutersile. “Minu hinnangul peaksime selle üle väga tõsiselt järele mõtlema,” märkis Pekkarinen. “Olen valmis seda valitsuses tõstatama.”

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Külli KaljulindReporter-toimetaja Tel: 58 223 022
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474