4. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talteri juht: ettevõtted ei saa palku külmutada

Teedeehitusfirma Talter juhi Sven Pertensi sõnul tõusevad ka järgmisel aastal töötajate palgad ja tööjõupuudus oluliselt veel ei vähene.

Sven Pertensi sõnul nende ettevõttes järgmisel aastal palgad enam nii palju ei tõuse kui sel aastal. „Surve palkade tõusuks on endiselt olemas, aga see pole võrreldav paari viimase aastaga, kus palgad tõusid vähemalt 20% igal aastal,” rääkis ta.

Sel aastal nagu eelmiselgi on Talteri 300 töötaja palgad tõusnud 20%. Järgmise aasta palgatõusu prognoosib Pertens väiksemaks, ligi 10-15% ja sealt edasi võib-olla veelgi vähem.

„Kui kogu ehitust vaadata, siis meie ettevõttes on suuremalt jaolt spetsialistid. Sellist lihtsat tööjõudu, kes vaid eemalt on labidat näinud, on meil vähem. Arvan, et meie sektoris on surve palgatõusuks olemas. Raha ostujõud väheneb ja seetõttu on vaja inimeste palka tõsta, eriti kui inimese igapäevaelu kulutused suurenevad. Kuna avaliku sektori palgad tõusevad ja mitte vähe, siis sellest tingituna ei näe ma võimalust, et ettevõtted võiksid oma palgad külmutada,” rääkis Pertens teguritest, mis mõjutavad ettevõtjate palgapoliitikat. „Kui just sektori käive ei kuku poole peale,” kommenteeris ta võimalust, et mõni ettevõtja järgmisel aastal oma töötajate palku ei tõsta.

"Inflatsioon, varasemate aastate inertsus, tööjõupuudus ja avaliku sektori surve," võttis ettevõtja kokku põhjused, miks firmaomanikud on sunnitud oma töötajate palku tõstma ka järgmisel aastal.

Pertens ei usu, et järgmisel aastal tuleb turule oluliselt rohkem vaba tööjõudu, kuna mõnes sektoris enam nii hästi ei lähe. „Mis juhtub, on see, et inimesed hakkavad väärtustama rohkem oma senist töökohta. See mentaliteet "kui ei meeldi, lähen ära" hakkab vähenema,” prognoosis ta muutusi töötajate mõtteviisis.

Talteri puhul tõi ta välja, et võrreldes kevadega ja eriti paari viimase aastaga on töötajate voolavus oluliselt vähenenud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474