5. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nova Haus: keskendusime liialt Eesti turule

AS Nova Haus Element juhtkonna liige Hegert Lepik kommenteeris ettevõtte pankrotti, et suurimaks komistuskiviks sai keskendumine ainult Eesti turule.

"Kui vaadata majatööstuse valdkonda, üldse ta osa ehitusmaterjalitööstuses, siis tänasel päeval kogu tööstus kannatab vähem või rohkem tellimuste puuduse alla," märkis Lepik. "Vähene tellimuste hulk jaguneb kõigi ettevõtete vahel ära, kes kõik väga palju pingutavad selleks ja väga palju doteerivad, see tähendab, et makstakse kohati isegi peale, et tööd teha ja oma püsikulusid katta," rääkis ta.

Lepik kommenteeris aasta areneja 2007 tiitlit, et tegelikult ettevõttel läkski väga hästi. "Küsimus oli selles, et olime liialt keskendunud Eesti turule. Eesti turg praktiliselt seiskus täielikult ja eksportturgudel on hinnatasemed millega sinna konkureeritakse niivõrd madalad."

"Minu tänane arvamus on see, et kõik Eesti majatehased lõpetavad selle aasta kahjumiga," prognoosis ta. "Kui täna on Eestis 50 majatootjat, siis aasta lõpuks on neid järel võib-olla 15, kes veel midagi aktiivselt teevad."

"Näiteks, kui võrrelda Norras eelmise ja selle aasta teist kvartalit, kukkus suurte elamute ehitus 38% ja kolmas kvartal tuleb ilmselt veel halvem," ütles ta ja lisas, et need löögid tulevad kõik siia.

"Kodumaja Grupp ekspordib 80-90% Norrasse ja Norras on olnud korduvalt kinnisvara kriise, kus mahud langevad 80-90%. Tegelikult on ette näha seda, et Eesti majatehaste lemmikturud, kus suudetakse konkureerida, ehk valdavalt Norra, kuid ka Rootsi ja Taani – kõik turud on raskustes. Eesti tehased ei suuda konkureerida Saksamaale, kuhu müüvad Poola tehased väga odavalt ning, kuhu transpordi kulu on suurem," rääkis ta.

"Tegelikult on väga-väga keeruline kõigi ettevõtete jaoks konkureerida. Me andsime maksimumi, kuid raskused süvenesid ja me nägime, et turul kasumlikke tellimusi peaaegu polnudki," tunnistas Lepik.

"Oleme koondanud päris palju inimesi ja lõpetasime töölepinguid, aga alternatiive polnud," ütles ta ja lisas, et enam polnud võimalik venitada.

"Otsus oli mõnda aega õhus ja üritasime leida väljapääse, teha klientidega tugevat tööd. Kuid mitmed kliendid Norrast peatasid kinnisvaraarenduse projektid," sõnas Lepik.

"Kinnisvara arenduse tsükkel on kolm aastat, praegu projektid peatatakse, halb aeg võib kesta väga pikalt. Kõik üritavad põhja tabada, et millal on parim aeg firmasid üle võtta. Arvan, et täna polegi kõige parem aeg ehitusmaterjalide tööstuse aktsiaid osta," märkis ta.

Lepik tõdes, et firmal jäid ka võlad üles ning SEB ja Sampo pank on suurimad võlausaldajad. Teiste pankade võlad on suurusjärkude võrra väiksemad.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474