8. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kerkiv käibemaks lööks firmad põlvili

Käibemaksuerisuste kaotamine ning tulumaksu alanemise külmutamine ähvardab ettevõtete rahakotist kolme aastaga viia kokku üle 4 miljardi krooni ning sillutada allakäiguteed käibemaksu tõusust mõjutatud ettevõtetele.

Viimasel valitsuskabineti nõupidamisel tõstis Reformierakond varjusurmast välja käibemaksuerisuste täieliku kaotamise plaani, mis tõstaks kõik 5protsendilised maksumäärad 18 protsendile. "Maksupoliitiliselt on mõistlik, et mida vähem erisusi, seda parem," põhjendas Reformierakonna fraktsiooni esimees Keit Pentus.

Järgneva kolme aasta jooksul turgutaks tulumaksmäära külmutamine praeguse taseme juures rahapuuduses ägava riigi kukrut vähemalt 1,2 miljardi krooniga. Praeguse tulumaksuseaduse kohaselt 2011. aastaks 18 protsendini alanema pidav tulumaksumäär on sama hästi kui minevik.

Käibemaksuerisuste kaotamise on oravate eeltingimus, et nad annaksid jah-sõna sotside ja IRLi toetatavale tulumaksu langetamise külmutamisele. Käibemaksumäära ühtlustamine näpistaks Äripäeva kalkulatsiooni põhjal ettevõtjalt järgmisel aasta ligi 900 miljonit krooni. Seda juhul, kui ettevõtete müügimahud jääks praegusele tasemele.

Vaatamata ahvatlevale käibemaksusummale jäi rahandusminister Ivari Padar kõhklevale seisukohale. "Ma ei ole kindel, et 18% oleks õige, sest selle kõrvalmõjud ei pruugi sugugi head olla," vangutas Padar pead. Tema kõhklusi jagasid ka teised koalitsioonierakonnad. "Meie oleme nende erisuste kaotamise suhtes äärmiselt skeptilised ja ravimite puhul kohe päris kindlasti vastu," teatas ka sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor.

Häälekaimat ja järjekindlaimat käibemaksu tõusu vastast kampaaniat on pidanud hotellipidajad, kelles tekitas sügavat nördimust juba varem teemaks olnud maksutõus 9 protsendile. 18% maks annaks väiksematele majutusasutustele aga surmahoobi.

Lisaks on löögi all raamatud, ajalehed-ajakirjad, kultuuriürituste piletihinnad ja matuseteenused. Analüüsi, kuidas käibemaksutõus nende valdkondade ettevõtteid mõjutaks, pole koalitsioonil ette näidata.

Praeguses majanduskeskkonnas tulumaksu alandamist sellise islami fundamentalistliku järjekindlusega jätkata on täiesti kohatu, on Ekspress Grupi juhatuse esimees Priit Leito oma ütlemises järsk.

Küll aga oleks tema sõnul valitsuselt väga vale samm käibemaksuerisuste kaotamine. "Seesama Reformierakond, kes meile on lubanud maksusüsteemi stabiilsust, on ise oma lubadusest taganemas," oli Leito pettunud.

Leitot teeb murelikuks üks võimalik tulevikustsenaarium - kui meediaäri ei tehta enam kasumi pärast ning selle teenimine muutub üha raskemaks, hakkavad meediasse investeerima need, kellel on meedia vastu poliitilised huvid. "On see näiteks Gazprom või keegi teine, kellele pole oluline kasum, vaid missuguseid sõnumeid saab meedia kaudu edastada," hoiatas Leito.

Leito heitis valitsusele ette, et see tegeleb paarikümne miljoni kaupa nende majandussektorite jalgealuse õõnestamisega, millelt oodatakse majanduse uut käimatõmbamist. "Praegu on kõigil niigi raske, ja siis veel selline samm… See on kohatu," nentis ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474