12. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inseneribüroo juht: energiajuhte on vaja rohkem, kui kunagi varem

Energia on muutunud sõna otseses mõttes “kuumaks” teemaks ning seda põhjusega – üha raskem on tagada kasvavate majanduste energiavajadusi. Ning teha seda jätkusuutlikult, leiab EnPro Inseneribüroo tegevdirektor Heinar Nurste.

"Kuid rääkimine energiateema tähtsusest ei vii asja iseenesest edasi – vaja on rohkem kompetentseid inimesi, kes orienteeruksid energiamajanduse juriidiliste, tehniliste, majanduslike, keskkonnamõjude probleemide rägastikus ja suudaksid probleeme viia lahendusteni. Ja lahendused ei peitu niivõrd rohkema energia kuskilt hankimises kui olemasoleva energia paremas kasutamises. Siin on peamine potentsiaal, kuidas inimeste või ettevõtete, ja ka riigi, energiaprobleeme rahuldavalt lahendada. Energiaprobleemide edukas lahendamine on kindlasti üks neist asjadest, millest sõltub praegusest majanduslikust madalseisust väljatulemine ning edu tulevikus. Ja energiaprobleemide edukas lahendamine sõltub asjatundjatest, siin loosungitega midagi ära ei tee," ütles Nurste.

Mitmetes EÜ riikides on alates 2003. aastast toiminud kursus nimega “Euroopa Energiajuht” ja sel aastal on see kursus käivitatud ka Eestis konsortsiumi poolt, kuhu kuuluvad Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Soojustehnikainseneride Selts, majandusministeerium ja OÜ EnPro Inseneribüroo. Kursus on välja töötatud Euroopa Ühenduse projekti Intelligent Energy-Europe toel, ning Industrie- und Handelskammer in Nurnberg for Central Franconia (Saksamaa) juhtimisel.

Eesmärk - luua ja käivitada üleeuroopaliselt tunnustatud standardiseeritud kursus – on juba lähedal, ning enamuses EÜ riikides see kursus toimib edukalt, teatas EnPro Inseneribüroo pressiteates.

Mahukas rahvusvaheline täiendõppe kursus “Euroopa Energiajuht” haarab praktiliselt ettevõtete kogu energiamajanduse juhtimiseks vajamineva, täiendades osavõtjate teadmisi ja oskusi regulatiivse, tehnilise, majandusliku analüüsi, keskkonnahoiu külgede poolt ning andes tugeva praktilise toe inimestele, kes vastutavad ettevõtete energiakasutuse parandamise eest. Või on muul moel seotud energiamajanduse arendamisega. Kursuse lõpetanud saavad Euroopa Energiajuhi sertifikaadi ja kursus on integreeritud ka Eesti inseneride koolitussüsteemi.

Eestis lõpetasid selle kursuse juunikuus esimesed 13 inimest, kes esindasid mitmeid kaugküttefirmasid, ettevõtteid ja asutusi. Toetudes edukale kogemusele, on plaanis käivitada järgmine kursus selle aasta oktoobris.

Praeguseks on Euroopas selle kursuse läbinud ligikaudu 1000 inseneri, tootmisjuhti, arhitekti, energiakonsultanti, projekteerijat, jt. Eesmärgiks on igal aastal jõuda selle numbrini.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474