30. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Danske hedgefondi juht: finantssektorilt pöörame lühikeseks müümise tähelepanu ehitusettevõtetele

Danske Equity Hedge Fondi juhtiv portfellihaldur Klaus Röpke rääkis erinevatest investeerimisideedest, kuhu fond on panustanud. Uue krediiditsükli panustamisel on nad lühikeseks müünud pangaaktsiad – näiteks Iiri AIB.

Sellel Iiri pangal on suur risk võetud ärikinnisvaras, mille hinnad võivad kukkuda 30 protsenti. Kindlustamata hoiused jooksevad pangast välja. Pank võib kanda suuri kahjusid. Lühikeks müügi ohuks on see, et keskpank võib kärpida intressi, samuti võidakse pank päästa.

Neile meeldivad lühikeseks müümise pangad, kes on harjunud tegutsema kõrge finantsvõimenduse, kõrgete marginaalide ja madalate rahastamiskulude keskkonnas. Olukord on muutnud. Nad püüavad tekitada kapitali müües (madalalt) varasid (kellele ja mis hindadega?). Madal kapital ja kõrge võimendus, suur sõltuvus rahaturg on nagu kutse lühikeseks müümiseks. Likviidsuskriis muutub krediidikriisiks. Pankrottide arv kasvab.

Ta ütles, et usub, et lähinädalatel siiski USA poliitikud suudavad abipaketi vastu võtta, või muidu... Kriis ise kandub edasi reaalmajandusse. Mida kauem valitsused viivitavad pankade päästmisega, seda kallimaks see läheb ja raskem on seda teostada. Kriis ise võib kesta aastaid.

Küsimusele – kas ta päästmise korral lühikeseks müüjate nurka surumist ei karda (aktsiaid laenud hakkavad korraga aktsiate tõusuhirmus neid kokku ostma), ütles ta, et kui nad seda teevad, hakkavad nad muus kraamis lühikeseks müüma. Näiteks Hispaanias leidub ehitusettevõte, kelle laenude suhe omakapitali on 10:1.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474