20. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äripindade arendused vajutavad pidurit

Äripindade turule jõudnud ülepakkumine avaldab mõju ka suurarendustele - väljaehitus aeglustub ja müük venib.

"On selge, et tuleb teha korrektiive. Praegu on projekteerimisel kolm maja, ühe 3500m2 maja üle käivad läbirääkimised kliendiga, teises 7000m2 majas on mõne huvilisega tehtud eellepe. Siis vaatame, mis edasi saab," kommenteerib piirkonna arenduse plaane ja muutunud olukorda turul Ülemiste City juhatuse esimees Gunnar Kobin. Praeguseks on 45 000 m2 väljaehitamiseks kulunud umbes 700 miljonit krooni.

Arenduse valmisehitatud büroopinnast on praegu vaba 10 protsenti ja aasta lõpuks loodetakse Kobini sõnul seda näitajat vähendada poole võrra.

"Lõpp on selgelt väga kaugel mägede taga," kommenteerib Kobin. Lisaks valmis pindadele on tulekul veel umbes 400 000 m2 büroopinda. Mitu aastat selleks läheb, ei julge Kobini sõnul praegu keegi öelda.

Lisaks arenduse pidurdumisele võtab senisest enam aega valmis varale omaniku või rentniku leidmine.

"Müügiperioodid on pikenenud ligi kolm korda," kommenteerib BPE Kinnisvaraeksperdi Tartu büroo arendusjuht Margus Kelk, kes vahendab pindu logistika, laomajanduse ja tootmisega tegelevatele ettevõtetele Ülenurme tehnopargis Tartumaal.

"Kuna laenusaamine on raskenenud, on rendihuvilisi märksa rohkem kui ostjaid," nendib Kelk.

"Tõsi see on, et läbirääkimised käivad praegu pikemalt kui varem. Kogu tegevus on oluliselt aeglasem kui eelmisel aastal samal ajal, kuid kliente siiski liigub," nõustub Kobin.

"Ega siis kõigil halvasti ei lähe ja kuna meie pakume A+ klassi büroopindu, siis nende vähese vakantsuse tõttu Tallinna kesklinnas peaks ja võiks huvilisi olla," lisab Rotermann Eesti juht Mart Saa.

Samas on mitmesugustes suurustes vabu pindu praegu saada ka selles Tallinna ja Eesti magusaimas piirkonnas.

Optimistlik on ka 76 miljonit krooni investeerinud Lasnamäe tööstuspargi juhatuse esimees Rein Pinn. "Õnneks pole me omale illusioone loonud, et müümine läheb sama hästi ja kiiresti kui eelmistel aastatel. Aga huvilisi jagub ning kõik läheb ootuspäraselt."

Tööstuspargi esimese ja teise etapi 24 kinnistust on vaba veel veerand. "Kuna meil pole laene ja kohustusi, siis me väga ei rabele nende täitmisega," lisab Pinn.

Loe lisa tänasest Äripäeva ajalehest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474