23. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnokülade arendused tiksuvad ooterežiimil

Kui viie aasta eest alustatud Tänassilma tehnopargi krundid läksid pikema jututa müügiks, siis praegu võib söakas ostja arendajatelt kimbukaupa boonuseid välja kaubelda.

Arendajad on tehnoparkide rajamise ooterežiimile pannud - ostjaid jaguks, kuid võimalusi napib.

Mõigu tehnopargi arendaja OÜ IK Speditor Group haldusjuht Jaan Keits märgib, et tormilisest arengust on saanud vaikne kulgemine.

"Ettevõtted on hakanud pikemalt kaaluma iga otsust ja selle tõttu ei ole areng nii tormiline kui mõnel eelneval aastal," iseloomustab ta. "Peame olema paindlikud ja liikuma täisteenuse pakkumise suunas - alates kinnistu müügist kuni sobiliku hoone ehitamiseni."

Tõepoolest - tootmismaa müüjad on viie aastaga märksa paindlikumaks muutunud.Ostjale jääb avar tingimisruum, arendaja on valmis krunte hoonestama ja rahastamisvõimalust pakkuma. Uusi projekte turule ei tooda, sest ärihooneid ei rajata spekulatiivsel eesmärgil.

"Praegune ärimaa müük on üsna kesine, sest raha on kallimaks muutunud, ärilaenu saamine raskendatud ja võimalikud ostjad tunnevad tuleviku ees ebakindlust," loetleb kinnisvarafirma Uus Maa äripindade osakonna juhataja Tanel Olek müügitehingute arvu vähenemise põhjuseid. "Arendajad, kel on käes mingi tükk maatulundusmaad, ei tõtta seda planeeringutega katma."

Üks värskemaid tehnoparkide arendusi asub Paldiskis, endise allveelaevnike õppekeskuse territooriumil, kus infrastruktuurid peaksid valmima novembris.

Paldiski Arendamise ASi juhataja Nikolai Pitšugov usub, et tehnopargil on head arenguväljavaated. "Rõhume sellele, et mitmete transpordiühenduste ristumiskohas asuvasse Paldiskisse on juba praegu imehea ligipääs," räägib Pitšugov. "Paldiski tehnopark võiks huvi tekitada metallifirmadele, sest ühel krundil on valmimas regiooni moodsaim kuumtsinkimistehas, mis saab neile teenuseid pakkuda."

2003. aasta suvel avatud Tänassilma tehnopark on tänaseni kui tööstuspiirkondade arenduse musternäidis. Toona kulges kõik vähemalt näiliselt ülilihtsalt - koosta detailplaneering, jaga maatükk kinnistuteks ning suuremat reklaami tegemata moodustasid ostuhuvilised arendaja Mergo Holdingu ukse taha järjekorra.

Esimese etapi ärikrundid leidsid omaniku juba enne, kui infrastruktuur sai välja ehitatud. Käiku tuli lasta teine ja paari aasta pärast veel kolmaski etapp. Kolmanda etapi tosinast krundist on müümata veel viis.

Viie aastaga on ärimaa hind tänu tekkinud kooslusele Tänassilmas tõusnud üle kahe korra, Pärnu maantee naabruses aga oma viis korda.

Loe lisa tänasest Äripäeva ajalehest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474