24. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert süüdistab Arco Vara suuromanikku huvide konfliktis

Tallinna linna tellitud, võlgadega maadleva Inglise Kolledži spordihoone ehitamise ekspertiis süüdistab Inglise Kolledži sihtasutuse juhatuse esimeest ja Arco Vara ühte juhti Hillar-Peeter Luitsalut huvide konfliktis.

Ehitusinseneri, ehitusökonoomika ja –juhtimise professori Jüri Suti tehtud ekspertiisis on kirjas, et omanikujärelevalvet teostanud Tallinna Linnaehituse üheks omanikus oli Arco Vara AS (kuni 01.07.2008), kelle suuromanik Hillar-Peeter Luitsalu oli samal ajal ehitise omaniku Inglise Kolledži sihtasutuse juhatuse esimees. Ekspertiisiaktis seisab, et sellega tekkis lubamatu huvide konflikt.

Äripäevaga kohtudes ei kommenteerinud konflikti Luitsalu ise, vaid tema eest rääkis OÜ Yxus projektijuht Madis Kareda, kellel olid kaasas paberile valmis kirjutatud vastused. Kareda Arco Vara ja Linnaehituse vahel huvide konflikti ei näe.

„Pigem on tegemist Inglise Kolledži jaoks soodsa olukorraga, kus madalaima pakkumise teinud Linnaehitus oli läbi Arco kolledži projekti nüanssidega paremini kursis ning paremini kontrollitav,“ lisas Kareda.

Inglise Kolledži sihtasutusse, mis otseselt oli spordihoone ehitamise taga, kuulusid varemalt ka linna esindajad. Nende hulgas abilinnapead Taavi Aas ja Kaia Jäppinen ning endine Tallinna Spordi- ja noorsooameti juhataja, praegune Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse liige Jaak Raie. Nüüdseks on linna esindajad end nõukogust taandanud ja nimetavad põhjuseks asjaolu, et ehitus on valmis ning linna poolt ehitamiseks antud raha hästi kulutatud.

Kui Taavi Aasalt ekspertiisis viidatud huvide konflikti kohta küsida, hakkab mees keerutama. Aasa hinnangul on tegemist eraõigusliku sihtasutusega, mis otsustas kõik ise ning läheb jutuga üle hoopis muudele konfliktidele, mida linn ehituses veel näinud on.

Taavi Aasa sõnul toetas linn spordihoone ehitust seitsme miljoni krooniga ning nende miljonite kasutamist ka sihtasutuse nõukogus olles jälgiti. Kevadel 2008 taotles sihtasutus linnalt veel 10 miljonit krooni ehituse käigus välja tulnud bastionimüüride säilitamiseks ja eksponeerimiseks tehtavate täiendavate tööde ja ehitusperioodi pikenemisega. Kareda sõnul läks müüri eksponeerimine ja lisatööd kokku maksma poolteist kuni kaks miljonit krooni.

Kuigi linnal oli sihtasutusega kokkulepe, et antakse seitse miljonit krooni ja rohkem mitte midagi, kuid sellest hoolimata esitas Inglise Kolledži sihtasutus linnale taotluse 10le miljonile kroonile -- linn nõudis sihtasutuselt ehituse käigus leitud bastioni müüride korrastamist ja eksponeerimist. Selgitamaks, kas sihtasutusele saab anda lisaraha, telliti eksperdilt Jüri Suttilt. Ekspertiis pidi selgitama, kas ehitamiseks tehtud kulutused olid põhjendatud ja ehituse tellija tegevus otstarbekas.

Ekspertiisi käigus selgus, et sihtasutuse ettevalmistused ei olnud piisavalt põhjalikud, projekteerimise ja ehitamise lepingud ei vastanud valdkonna tavadele ega kaitsnud piisavalt tellija huve. Linn vastas taotlusele, et arvestades eksperdi poolt välja toodut, kaasa arvatud huvide konflikti Hillar-Peeter Luitsaluga ning võttes arvesse, et ehitamisel tehtud kulud ei olnud läbipaistvad ja nende otstarbekus on kaheldav, ei ole linnal võimalik taolist spordihoone ehitamiseks lisaraha anda.

„Linn poleks iialgi seda objekti nii kallilt ehitanud ja linn ei saa endale lubada ka maksumaksja raha tuulde loopimist ebamõistliku hinnaga ehituse soetamiseks,“ ütles selle aasta augustis abilinnapea ja sihtasutuse endine nõukogu liige Kaia Jäppinen.

Kohtumisel Äripäevaga kinnitasid Luitsalu ja Kareda, et nii spordihoone ehitaja Skanska EMVga kui ka ettevõtmist toetanud Ühendatud Kapitaliga on sõlmitud kokkulepped võla tasumiseks. Skanskale on sihtasutus siiani võlgu 21 miljonit krooni, Ühendatud Kapitalile 6,5 miljonit. Ühendatud Kapitalilt saadud raha tuli sisuliselt ettevõtte nõukogu liikme Hillar Tederi taskust, kelle laps õpib Inglise Kolledžis.

Sihtasutus taotleb ka toetust EASilt, kes on toetuse saamise lisatingimuseks pannud, et sihtasutus peab võlausaldajatega kokkuleppele jõudma. Luitsalu sõnul on EASist lootus saada 6,2 miljonit krooni ning lisataotlusega 3,5 miljonit, milles plaanitakse esmalt tasuda Tallinna Linnale võlgu olevad spordihoone kommunaalkulud. Skanskaga lepiti kokku, et põhiosa tagasimaksmist alustatakse 2011. aasta kevadel ning selle aja jooksul ei saa taotleda sihtasutuse pankrotti.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474