31. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lillepea: aktsionärid toetavad Q Vara massiivsete kapitalisüstidega

Q Vara ühe omaniku ja nõukogu liikme Alo Lillepea sõnul otsib Q Vara aktiivselt kapitalitäiendusi, ettevõte peab ka läbirääkimisi olemasolevate investoritega võlakirjade pikendamise osas.

Lillepea sõnul on olnud müük madal, kuna ladu pole valmis - nüüd on saanud valmis Terminal 11, korterelamud Läti rajoonis 365 ja Läti elurajoon Pinki - või on kinnisvara olnud liiga kõrges müügihinnas (Kirsiaed), mida siis ettevõte nüüd korrigeeris.

Q Vara omanik tõi välja tulemusi kommenteerides, et aktsionärid toetavad ettevõtet massiivsete kapitalisüstidega.

Lillepea sõnul kulud vähenevad, intressikulud saab alla korraliku müügiga. „Me tegelemegi ainult sellega, et müük käima saaks ja likviidsus heaks läheks,” märkis ettevõtja, lisades, et ta on ise juhatuses detailselt seda kõike tegemas maist.

Kahjuks on kinnisvara see sektor, kus ülikiiresti tulemuseni ei jõua, märkis Lillpea. „Proovin lao pöörlema saada järgmise mõne kuuga, praegu on outlook hea. Panime lihtsalt hinnad õigeks. Laenudele on lisaks kokku raha vabanemas laost tänases madalas müügihinnas ca 80-100 miljonit krooni. Võib olla rohkemgi. Loomulikult on siin suurim risk pankade käitumine. Kas neil on piisavalt likviidsust ja laenuhuvi lõppkliendile?” arutles ettevõtja.

Lillepea sõnul on Q Varal vedanud selles mõttes, et nad ei ostnud turu tipust kinnistuid. „Ja et me investeerisime muudesse ettevõtetesse, mida müües oleme saanud vahendeid kinnisvaraturu pöördumise negatiivse voo katmiseks. Meil oli lihtne teine riskijuhtimisreegel veel, me ei võtnud ühegi kinnistu vastu rohkem laenu kui 50%. Maskavas on hea näide, turu tipus oli hinnang 16 miljonit eurot, meil laenu 4,4 miljonit eurot. Täna on Maskavase maksimaalne hind 11,5-12 miljonit eurot (kukkumine korralik 25%), aga pangad on seni laenu osas rahulikud kuna ei näe tagatisväärtuse kukkumist alla laenu väärtuse,” nägi Lillepea ka positiivseid külgi.

Vaatamata nendele headele asjadele on selge, et kapitaliturg on momendil ikka täiesti olematu, nentis ta. „Me peame läbirääkimisi olemasolevate investoritega võlakirjade pikendamise osas. Arvan, et hoiame ettevõtte korras ja müüme edasi ja hoiame positiivset rahavoogu, see annab pikendamiseks aluse,” rääkis ta ettevõtte järgmistest sammudest.

Q Vara kolmanda kvartali kahjum oli 23,1 mln krooni, käive 17,0 mln krooni. Töötajate arv vähenes üheksa kuu aruande järgi 84-lt 66ni.

Äripäev kirjutas paar nädalat tagasi, et Tallinna börsil oma võlakirjadega noteeritud kinnisvarafirma ei suuda teenindada oma sadadesse miljonitesse ulatuvaid lühiajalisi laene ega maha müüa ripakil suurprojekte. Juuksekarva otsas ripub ka peagi saabuv võlakirjade tagasiostmine, kuhu on investeerinud ka meie kohustuslikud pensionifondid.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474