5. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspertiis annab pildi maja seisukorrast enne talve

Värskelt saadud eramu ehitustehniline ülevaatus haarab hoone põhisõlmi ja maksab vähemalt 5000 krooni ning kestab koos paberite kordaajamisega kuni kaks nädalat.

"Ülevaatus haarab enda alla hoone vundamendist kuni katuseni," selgitas ehitusmeister ja ekspert FIE Aare Traks eramuomanikule pakutava hoone ehitustehnilise kontrolli olemust. Ehkki hooned on erinevad ja klientidegi soovid kõikuvad, algavad maja põhisõlmede lihtsaima vaatluse hinnad 5000 kroonist.

Samas tunnistas ta, et on isegi ühe ehitussõlme vaatluse puhul piirdunud vaid pooleteise tuhande kroonise tasuga koos transpordiga - siis on tegemist punktiga. Teisalt aga võib juba väiksema kortermaja puhul punktihind ulatuda iseenesest 5000 kroonini. Punkti all mõistis Traks mingi ehitussõlme avamist ja uurimist - näiteks seina avamist, et vaadata, kuidas on paigaldatud soojustus või torud. Seega hoone üldine vaatlus ei ole punktidena arvestatav.

Disaini- ja sisustusebüroo Must-Walge Sisustuse OÜ ehitusinsener Piia Laur eristas aga ehituskonsultatsiooni ja ehitusekspertiisi. Esimese puhul antakse ligi kahetunnise vestluse käigus huvilisele ehitustehnilist nõu. Teisel juhul aga annab ehitusinsener koos kohapealse vaatlusega kahe nädala jooksul paberitel kirjeldatud ehitustehnilise ülevaate eramu seisukorrast vundamendi alt kuni korstnaotsani. Siiski piirdub selline ekspertiis ikkagi hoone välisvaatlusega.

Vaatluse käigus tutvutakse hoone vundamendi taldmikuga, vundamendi müüridega, keldri puhul selle põrandaga ning keldri ja esimese korruse vahelaega, hoone seinte seisukorraga väljas ja sees, korruste vahelagedega, katusekonstruktsiooni ja -katte seisukorraga.

Traksi sõnul oli väga oluline jälgida ka vundamendi ja seinte sidumist, aga ka seinte ja vahelagede sidumist, hoone käitumist pinnase suhtes, vanemal majal ka katuse vajumist.

Siiski Laur tõdes, et seinu ka avatakse. Et see on tavaliselt suur töö ja kergitab hinda, siis ikkagi kliendi kaebuse alusel - näiteks niiskuskahjustuste korral. "Kui on kahtlusi, eriti puitkonstruktsioonidega majade seinte puhul, siis tuleb sein avada," lisas ta.

Ehitusekspertiise tegeva Ehituskonsult Grupp OÜ juhataja Anton Slepuhhini selgitusel lisatakse ülevaatusele ka ekspertiisiakt. Traksiga sarnast hinnaskaalat pakkununa möönis ta, et vajadusel tuleb teha hoonele termovisioon. Tegemist on siis infrapunakaameraga maja vaatlusega just külmal ajal. Siis selguvad võimalikud soojalekked ja soojustusedefektid. See muudab ülevaatuse 2000 krooni kallimaks.

Samas hõlmab ülevaatus Traksi kinnitusel ka hoone küttesüsteeme, aga ainult lihtsamate variantide ehk traditsioonilise ahjude ja kaminate puhul. Siis vaadatakse ahju pragunemist, vajumist, koldevõlvi seisukorda, aga ka korstna seisukorda katuse all ning pitsi. Keerulisemad süsteemid - keskkütted, pumbad - jäägu ikka spetsialistide vaadelda.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474