25. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rehe: anname laenu ka järgmisel aastal

Sampo panga juhi Aivar Rehe sõnul saavad inimesed ka järgmisel aastal eluasemelaenu, kuid see võtab kauem aega ning pangad vaatavad kliente tähelepanelikumalt.

Rehe sõnul pole pilt nii dramaatiline, et kinnisvara ostuturg võiks mingil hetkel välja surra, sest inimesed enam laenu ei saa. "Raha on olemas ja ka kliendid on olemas," kinnitas ta.

Pankur meenutas, et pangad siiski konkureerivad omavahel, kuigi võistlus laenuandmises on pigem asendunud säästutoodetega võistlemises.

Järgmise aasta märksõna on tema sõnul vastutustundlik laenamine ja kodumuretsemine muutub pikemaks protsessiks. Drastilisi tingimuste karmistamist Rehe ei prognoosi ja tema sõnul saab järgmisel aastal keskmine eestlane endale laenu lubada. Küll aga muutub pank konservatiivsemaks kliendi analüüsimisel. Vaadatakse inimese töökohta ja kõiki muid võimalikke kulutusi, mis võivad mõjutada inimese võimet maksta tagasi laenuraha.

Rehe sõnul on ka kliendid ettevaatlikumad ja kalkuleerivamad. "Eluasemelaenu võtmine ei ole kerge paariaastane jalutuskäik oma elustandardi muutmiseks, vaid üldiselt 30aastane periood. Kaaluda tasub ikka mitmekordselt. Laenamisel pole punkt ka järgmisel aastal, aga numbrid on kindlasti rahulikumad," rääkis Rehe.

Arco Vara juht Lembit Tampere ütles eile, et kui pank nõuaks 50% omafinantseeringut, läheks tavalisel inimesel päris pikalt aega, et see raha kokku koguda. Aivar Rehe nimetas sellist arvu laest võetud vaateks. "Selleks ei ole põhjust. Oleme ju tempo võtnud aeglasemaks laenamisel," ütles ta.

Rehe sõnul pidanuks omafinantseeringu tõstmise toimuma juba selle aasta algul vastukaaluks pankurite hirmule, mis on seotud turuhindade langusega. Kinnisvarahinnad peaksid veel oluliselt langema, et pangad hakkaksid nõudma 50% omafinantseeringut, rahustas Rehe.

Samas positiivse fooni intressidele annab Rehe sõnul Euribori langemine, sest tavaliselt laenud seotud 6 kuu Euriboriga, mis tähendab, et tänu sellele võib laenumakse veidi väheneda.

Sampo panga juhi sõnul on raske öelda, millal võiks laenuturu elavnemine toimuda. "Me pole sellisest tsüklist varem läbi läinud, et ma oskaks vaid kogemuste pealt rääkida. 1998. aasta kriisi ajal olid eluasemelaenud lapsekingades. Praegu laenuportfellid palju suuremad. Ei oska öelda, kuidas see mõjutab klientide käitumist eluasemelaenu suunas, raske prognoosida. Ei taha anda optimistlikke ega negatiivseid hoiakuid. Turg õpetab ka pankureid," arutles Rehe.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474