20. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saadikute 64 000kroonine palk kuu aega vaekausil

Riigikohtu üldkogu vaagis täna, kas riigikogulaste nn palkade külmutamise seadus, mille riigikogu detsembris riigipea Toomas Hendrik Ilvese vastuseisust hoolimata teist korda vastu võttis, on põhiseadusega vastuolus või tohivad rahvasaadikud ikkagi enda palkasid teatud ajaks külmutada. Praegu teenib parlamendi lihtliige 63 800 krooni kuus.

Riigikohtu pressiesindaja Eveli Kuklase sõnul arutas 19 riigikohtunikku palgaseaduse vastavust põhiseadusele ja osapoolte poolt- ja vastuargumente 1,5 tundi.

"Kaasuse kohta tehakse otsus ühe kuu jooksul," lisas Kuklane.

Riigikogulaste järgmise aasta igakuine palk arvestatakse välja eelneva aasta neljanda kvartali Eesti keskmise palga alusel. 2007. aastal oli Eesti keskmine palk neljandas kvartalis 12 270 krooni. Selle numbri alusel arvutatav saadikute palk on praegu 49 080 krooni. Sellele lisanduvad kuluhüvitised, mis on maksimaalselt 30 protsenti riigikogu liikme palgast. Sisuliselt teenib riigikogu lihtliige kokku 63 804 krooni.

Parlament võttis mullu 19. novembril vastu seaduse, mis külmutab alanud aastast riigikogu 101 liikme palga.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas toona 53 saadikut Keskerakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Eestimaa Roheliste ja Rahvaliidu fraktsioonist ning selle vastu oli üks riigikogu liige, fraktsiooni mittekuuluv Jaan Kundla.

Seaduse kolmandal lugemisel hääletamata jätnud Reformierakonna fraktsioon põhjendas oma otsust seisukohaga, et iseendale palga määramise poolt hääletades rikuvad erakonnad teadlikult põhiseadust.

Riigikogu liikme palga ajutise korralduse seadusega külmutati saadikute palk alanud aastast kuni 2010. aasta 28. veebruarini. Riigikogu liikmete palga määramise aluseks jäi riigikogus vastu võetud seaduse järgi 2007. aasta neljanda kvartali keskmine palk, kuid kui keskmine palk vahepeal langeb, väheneks ka saadikute külmutatud palk.

Samuti mõjutaks palga külmutamine riigikogu ametipensione ning saadikute kuluhüvitist, mis moodustab kuni 30 protsenti palgast.

Rahvaesindaja Taavi Rõivas töö ajal Delfit lugemas

Rahvaesindaja Taavi Rõivas Delfi uudisteportaali lugemasPresident Toomas Hendrik Rahvaesindaja Taavi Rõivas Delfi uudisteportaali lugemasIlves jättis riigikogus vastu võetud seaduse kinnitamata ja saatis selle parlamendile ümberotsustamiseks tagasi. Riigikogu võttis selle uuesti muutmata kujul 3. detsembril vastu. Kuna riigikogu võttis Ilvese poolt juba korra taga lükatud palgaseaduse ikkagi uuesti vastu, ei jäänud riigipeal üle muud, kui taotleda riigikohtult selle põhiseadusevastaseks kuulutamist.

Seadusele on andnud hinnangu ka õiguskantsler Indrek Teder, kelle arvates põhiseadus välistab riigikogu liikme tasu suurendamise samale koosseisule, aga ei välista tasu samaks jäämist või vähendamist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474