21. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Metallkonstruktsioonide tootjat päästab riigihange

Metallist ehitusmaterjalide valmistajate ekspordimahud on langenud nelja aasta tagusele ajale, toodangu hinnad on kukkunud kolmandiku võrra.

Metallkonstruktsioonidega tegelev Mammaste Metall on alates 2007. aasta suvest vähendanud tootmist kolmandiku võrra, kuna ülemaailmne majanduskriis mõjutab nõudlust eksporditurul. "Praktiliselt kogu toodang läheb Soome ja Rootsi ning sealt edasi Aafrikasse ja Lõuna-Ameerikasse, ent pooleteise aasta jooksul on ekspordi maht 30 protsenti langenud. Kõik seisab raha taga ja meile lihtsalt antakse vaikselt märku, et ei ole võimalik maksta," rääkis ettevõtte juht Aivo Kalle.

Kalle sõnul pole neil koondamisi ning palkade vähenemist ette tulnud. "Olime headel aegadel ettevaatlikud ning ei võtnud palju uusi inimesi juurde, vaid tegime allhankeid," märkis ta. Nüüd on nad allhankijatest loobunud. Kalle loodab, et sel aastal enam palju hullemaks ei lähe, kuna kahanemine on juba toimunud.

Viljandi Metalli tegevjuht Jaak Sulg ütles, et tellimustega on kaetud 20-30% võimsusest. Peamine tootmislanguse põhjus on eksporttellimuste vähenemine.

Veel mullu novembris võis ettevõte olla rahul 10-15% kasvuga, kusjuures toodangust 70 protsenti läks välismaale. "Lõpetame praegu veel headel aegadel tulnud tellimusi," sõnas Sulg. "Meie Skandinaavia partnerid kaitsevad ka oma turgu," lisas ta, vihjates sellele, miks peamine vähenemine tootmises tuleb just ekspordi arvelt.

Viljandi Metalli toodangu hinnad on Sule sõnul langenud ligi kolmandiku võrra, mis tähendab, et ettevõte müüb 10 protsenti alla omahinna. "Umbes aasta-poolteist suudame alla omahinna müümist jätkata, et nahk soe oleks ja potentsiaal säiliks," põhjendas ta, miks kahjumiga edasi tegutsetakse.

"Pärast on ju oluliselt keerulisem meeskonda taas kokku saada," lisas ta. Sule hinnangul on nende lootus just kodumaised tellijad, eriti riigihanked.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474