22. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aborigeenid kaotasid globaalsele kaevandajale

Austraalia keskkonnaminister Peter Garrett teatas täna, et tsingikaevandamise peatanud kohtuotsus tuleb ära muuta ja kontsern Xstrata saab loa jätkamiseks ehk Põhja-Austraalias asuva kaevandusala põliselanikel tuleb oma kodujõe ümbertõstmisega rahul olla.

Põlisasukad ei olnud rahul McArthuri jõe ümbersuunamisega uude sängi ning saavutasid eelmise aasta 17. detsembril ülemkohtu täiskogult tööde peatamise, kirjutas AFP. Kohus põhjendas otsust protseduuriliste vigadega kaevandamisloa väljaandmisel ning mõnede keskkonnaalaste rikkumistega.

Varem oli ettevõte juba 5 km ulatuses suunanud jõe uude sängi, sest just vana sängi all asuvad rikkalikemad maagilademed, mida lahtise karjääri meetodil kaevandada. Ettevõte soovib sarnast toimetamist jõega jätkata. Kohtuotsuse peale teatas Xstrata, et peab niiviisi oma tütarettevõtte McArthur River Mining kinni panema ja 300 inimest tööta jätma, samuti maagi laovarude peatsest lõppemisest, suutmatusest seetõttu tellimusi täita ning sellega korvamatute kahjude kandmisest.

Minister Garrett kinnitas, et veel tänavu saab projekt kõik vajalikud riiklikud load, Xstrata tervitas oma tänases avalduses tema sõnavõttu. Aborigeenide esindajad saavad ministri sõnul kaks nädalat aega projektiga tutvumiseks ning võimalike parandusettepanekute tegemiseks. McArthuri jõe tsingiprojekt käivitati 2006. aastal ja sellele on kulunud 110 mln dollarit.

Xstrata on globaalne maavarakontsern peakorteriga Šveitsis, noteeritud Šveitsi ja Londoni börsil. Oluline tegija esikolmikus või selle piirimail on ettevõte vase, kivisöe, koksi, kroomi, nikli, vanaadiumi ja tsingi turul. Lisaks tegeldakse plaatina, kulla, koobalti, plii ja hõbedaga ning mitmesuguste tehnoloogiliste lahenduste pakkumisega. Tegevus toimub 18 riigis, andes koos alltöövõtjatega tööd 56 000 inimesele. 2007. aasta kasum oli 5,5 mld dollarit.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474