26. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostukeskused laienevad raske aja kiuste

Ehkki kaubanduspindade rendihinnad langevad ja kehvemates asupaikades on pisemad kohad sunnitud uksed sulgema, ei ole suured keskused laienemisplaane minetanud.

"Meil on olukord enam-vähem. Mõni suhtub küll laienemisse ettevaatlikult, ent on ka suuri ja atraktiivseid üürnikke, kes on kaubanduspinnast huvitatud. Ja seda on Viru Keskuses näha - liikumine toimub kogu aeg," rääkis Viru keskuse juht Ants Vasar.

Sageli sunnib suuremat pinda säilitama poe kontseptsioon. Samuti on Vasar täheldanud, et rahvusvahelised poeketid oma pindu laiendama ei kipu, olles tõenäoliselt otsustanud keerulistel aegadel kokkuhoiu kasuks. Kaubanduspindade turg tervikuna korrigeerib end. "Kehvema asukohaga poekestel ei lähe just hästi ja eks 90ndate algupoolel kasutusele võetud pindu ka suletakse," lisas ta.

Tähesaju City kavatseb saavutada 100 000 m²

Viru Keskus plaanib, erandina teiste kaubanduskeskuste hulgas, oma hinda pigem tõsta. "Alustasime Viru keskusega ebasoodsal ajal – 2002.-2003. aastal. Tollane miljardikroonine käive on nüüdseks 2,2 miljardile tõusnud. Ma ei ütle, et üürihinnad peaks nüüd ka kahekordsed olema, aga buumi ajal said meie üürnikud ikka hea hinnaga pindu," põhjendas Vasar hinnatõusu plaane.

Rocca al Mare kaubanduskeskuse juht Mati Pops ütles, et nende üürnike hulk vähenenud ei ole ning laienemise plaanid on jõus ja toimivad. Majanduslangus ning tarbimise vähenemine pole Popsi sõnutsi üürihindades sensatsioonilisi muutusi toonud. "Paljud olemasolevad laienevad suurematele pindadele. Üldiselt on kaupmeestel kontseptsioonid paigas ja praegune madalseis ei ole sundinud neid muutusi tegema. Kuid on ka vähemuses olevaid erandeid, kelle käsi hästi ei käi," märkis ta.

Ülemiste keskuse tegevjuht Guido Pärnits on samuti kinnitanud, et kaitseministeeriumilt ostetud maatükile, kus asub parkla, plaanitakse osaliselt kaubanduskeskuse laiendust.

Ambitsioonikad plaanid on ka Mustakivi ja Laagna tee ristmikul asuval kaubandus- ja meelelahutuskompleksil Tähesaju City, mis pürib Tallinna suurimaks kaubanduskeskuseks. Tähesaju City arendaja Hindrek Leppsalu ütles, et sel aastal on plaan avada järgmised 35 000 ruutmeetrit pinda ning 2010-2011 kolmanda etapina 30 000 ruutmeetrit.

Südalinnas ja väiksemates keskustes vakants tõusnud

Ometi pole kaubanduspindade turul kõik nii roosiline, kui suurte kaubanduskeskuste laienemisplaane vaadates võib tunduda. ERI Kinnisvara müügijuht Rein Ruusmann kinnitab, et vakantsuse tõusu oli selgelt näha juba enam kui pool aastat tagasi. "Oluline vakantsuse tõus algas kõigepealt korrusmajade esimestel korrustel asuvate kaubanduspindade sektoris. Kaupmehed ja teenusepakkujad lõpetasid üürilepingud väikest kasumit või lausa kahjumit tootvates asukohtades," rääkis Ruusmann.

"Vanalinnas on tekkinud pretsedenditult suur hulk uut üürnikku ootavaid väiksemaid äripindu. Eraldiseisvate tänavatasandi kaubanduspindade üürihinnad on juba langenud ning tegevuse lõpetamisi ja üüripindade vabastamist tuleb sel aastal kindlasti juurde," rääkis Colliers Kinnisvara tegevjuht Svetlana Mitrofanova.

Mitrofanova sõnul kaubanduskeskuste üürihinnad langenud ei ole ning juhtivates regionaalsetes kaubanduskeskustes ületab nõudlus pakkumist. "Kaubanduspindade turg on muutumas üürnike turuks, kus omanikud peavad üürnike hoidmise nimel olema paindlikumad ning vakantsuse tekkimise vältimiseks tulema vastu ka üüritasu osas," märkis ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474