17. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elion: me pole kohustatud internetiliiklust vahetama

Elion pole kohustatud teiste osapooltega liiklust vahetama, seega pole ettevõte internetiliikluse lõpetamisega rikkunud kavatsuste protokolli põhimõtteid, selgitas ettevõtte avalike suhete juht.

"Esmalt pean vajalikuks rõhutada, et Elion ei peatanud OÜ ProGroup Holdingu peeringut ühepoolselt, vaid saatis osaühingule 22. detsembril 2008 kirja, millest teavitas teda tingimuste muudatustest ning esitas alternatiivsed pakkumised internetiliikluse parandamiseks. Tingimustega mittenõustumise teadet Elioni partnerilt ei saabunud," selgitas Elion Ettevõtted avalike suhete juht Lilian Viirma.

Avalike suhete juht rääkis taustast, et Elion loobub TIXi (Tallinn Internet Exchange http://tix.estpak.ee/) protokollist ning jätkab teenuse pakkumist peeringuna. Selle eesmärgiks on muuta Elioni võrk efektiivsemaks ning ühendada Eesti-sisene ja rahvusvaheline IP-võrk.

"Täna nõuab interneti klientidega peerimine (internetiliikluse vahetamine) eraldi Eesti-sisest ja rahvusvahelist võrku ning nende haldamist, millega kaasneb suurem ressursside kasutus. Samuti ei saa me tänases olukorras vältida teiste operaatorite portide ületäituvust, mis omakorda põhjustab teenuse kvaliteedi langust," lisas ta.

"Kvaliteedi tugev langus oleks toimunud ka TIX-i rikke korral, kuna kõigi TIXi lülitatud operaatorite liiklus käis läbi ühe seadme. Elioni uute peeringu tingimuste kohaselt seotakse Elioni seadmed otse partneri seadmetega (ilma TIXi seadmeteta) ning seda tehakse korraga neljas erinevas Eesti linnas," sõnas Viirma. Ta lisas, et seetõttu suudab Elion vältida portide ületäituvust ning suunata liiklust selliselt, et teenuse kvaliteet on stabiilne ning koormus Elioni võrgule on võimalikult väike.

"Et kvaliteeti tagada, peab peeringu partner – antud juhul ProGroup Holding OÜ - vastama kvaliteedi tingimustele. Sel juhul vahendab Elion internetiliiklust tasuta," märkis avalike suhete juht.

Kui sideettevõtja teenused kvaliteedi tingimustele ei vasta, pakub Elion kahte võimalust IP-võrkude sidumiseks: ühendus Elioni IP võrguga või ühendus ülemaailmse IP võrguga (s.h. Elion). Praegu toimub TIXis ainult siseriikliku internetiliikluse vahetamine.

31. jaanuariks ei olnud ProGroup Holding OÜ avaldanud soovi võrkude sidumiseks vastavalt Elioni peeringu tingimustele ning seetõttu pakkus Elion talle teisi lahendusi internetiliikluse vahetamiseks. ProGroup Holding OÜ ei reageerinud Elioni saadetud pakkumistele, mistõttu lõpetas Elion 9. veebruaril ProGroup Holding OÜga internetiliikluse vahetamise, selgitas Viirma.

Ta lisas, et kuna TIX-LANi kavatsuste protokolli punkti 8.3 kohaselt ei ole Elion kui osapool kohustatud teiste osapooltega liiklust vahetama, ei ole Elion ProGroup Holdingu internetiliikluse lõpetamisega rikkunud kavatsuste protokolli põhimõtteid.

Samas teatas Elion, et nende klientidele muudatusi ei kaasne:

TIX on Eesti internetiteenuste pakkujate võrk, kuhu kuulumine on vabatahtlik. Elion astus TIX-st välja, kuid ei piiranud juurdepääsu teisele teenusepakkujatele. Elion ei saa kahjuks vastutada teiste ISP-de internetiühenduste kiiruse või turvalisuse eest – igaüks valib oma partnerid, s.h. ka internetiteenuse pakkujad ise - lähtuvalt mahtudest, teenuse hinnast ja teenuse kvaliteedist. Küll aga on operaatoritele välja pakutud alternatiivsed tehnilised lahenduse, mis ei tekita võrgule niivõrd suurt koormust.

TIXist välja astumine oli teadlik otsus, sest see võimaldab tõsta teenuste kvaliteeti, mis on Elioni jaoks äärmiselt oluline. Elioni klientidele muudatusi ei kaasne, sest interneti kiirus ei vähene ja turvalisus ei alane. Hoolitseme selle eest, et meie klientidele oleks garanteeritud teenuste parim kvaliteet.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474