20. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sweco liikus suures osas rootslaste valdusse

Eesti väärtpaberite keskregistri andmed näitavad, et alates eelmise aasta oktoobrist on käinud Sweco Projekti aktsiatega kõva kauplemine. Selle aasta 1. veebruari seisuga on Sweco aktsiatest 94,4% välissuuromaniku käes.

2007. aasta aprillis kirjutas Äripäev, et ärinime Sweco Projekt AS all alustab tööd projektbüroode ETP Grupp, Eesti Projekt ja Sweco Eesti ühinemise tulemusel loodud Eesti ja Baltimaade suurim projekteerimisfirma. Sweco Projekt kuulub üle 4500 töötajaga Põhjamaade suurimasse projekteerimiskontserni Sweco AB.

Eesti Projekti üks suuromanik enne ühinemist oli Toomas Aakre. Endine suuromanik kommenteeris aktsiate liikumist, et ta ise on veel osaliselt Sweco aktsionär, kuid osa oma aktsiatest müüs ta eelmisel aastal rootslastele.

„Kuna viimaste aastate tulemused ja kasumid on väga head olnud ja meie hinnavalemi järgi oli hind väga soodne, mida eeloleva viie-kuue aasta jooksul kindlasti ei tule,“ selgitas ta.

Aakre sõnul tegid ettepaneku rootslased. „Ühinemislepingus on selline ettepanek ja kinnitus olemas, et kui aktsionärid soovivad müüa, siis kindla reegli ja valemi järgi vastavalt eelnevate aastate töötulemustele firmas kujuneb aktsia hind ning see oli erakordselt soodne mõlemale poolele,“ sõnas ta.

„Rootslastel oli huvi Sweco aktsiate vastu juba mitu aastat tagasi, kui peeti ühinemisläbirääkimisi. Nende huvi oli meiega ühineda ja samamoodi on ju teada, et Eesti Projekt ja ETP Grupp pole mitte mutrikeerajad, vaid on ikkagi kõrvade vahel oleva ajuga töötajad ja sellist firmat ei saa osta nagu mõnda kasukat – seal tuleb inimestega arvestada ja kõik see pool on väga kena,“ rääkis aktsionär.

„Rootslaste poolt oli kogu ühinemistaktika ja strateegi pakutud – annaks kõigile selliseid ühinemisi tulevikus,“ märkis Aakre.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474