23. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lätlased suruvad end seadusega laenukoormast vabaks

Läti laenuvõtjate ühendus (Latvijas Kreditnemeju apvieniba, LAKRA) kutsub valitsust üles seadust muutma, et kinnisvara pangale üle andes saaks eraisikuist laenuvõtjad kohustustest vabaneda, vahendas rus.db.lv.

Laenuvõtjate ühendus LAKRA nõuab, et kodumajapidamised vastutaks oma laenude eest vaid vara ulatuses. Ühenduse hinnangul saab vaid nii tagada võrdsed tingimused nii laenuvõtjaile, laenuandjaile kui ka riigile. Nii jaotuksid võrdselt ka vastutus, riskid ja võimalikud kahjumid.

LAKRA ettepanekul tuleks pankadel väljastatud laenude ja kinnisvara praeguse turuhinna vahe kahjumisse kanda. Samal ajal kaotaksid laenuvõtjad juba makstud osa laenust, esmase sissemakse ning ka kinnisvaraobjekti.

Viidates Läti pangaliidu andmetele märgib LAKRA, et Lätis on antud laenuks 16,59 mld latti, millest majapidamised on omakorda laenanud 5,1 mld latti.

Arvestades, et lootusetute laenude osakaal võib ühel hetkel ulatuda 30%ni portfellist, tasub meeles pidada, et hüpoteeklaene on antud Lätis suurusjärgus 2,2 mld eurot. Isegi kui kinnisvara praegune väärtus oleks 50% väljalaenatud summast, tuleks pankadel kahjumisse kanda rohkem kui 1 mld eurot.

"Kahtlemata oleks selline olukorralahendus pankadele väga raske ja ebameeldiv, kuna faktiliselt läheks kaotsi suur osa eelnevatel aastatel teenitust. Teisest küljest ei muutuks sellised pankade vahel proportsionaalselt jaotuvad kahjumid ühegi konkreetse elujõulise panga jaoks probleemiks," kommenteerisid LAKRA spetsialistid. Pealegi ei oleks vaja riigieelarvest täiendavat raha manguda.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474