9. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facio Ehitus: Musta Luige ehituse jätkamise otsust pole

Facio Ehituse juhatuse esimehe Toomas Trompi sõnul seisneb endise Kadrioru keskuse ehituse venimise põhjus selles, et ehituse tellija NG Eesti on arendustegevuse peatanud. Praegu otsust jätkamise kohta tulnud ei ole.

"Tellija on ehitustegevuse peatanud," rääkis Tromp alates novembrist NG Eesti poolt seisma pandud korterelamu Musta Luige arendusprojektist. „Põhjust nagu rohkem ei olnudki, kui vaid täpsustasime hinda.“

„Võib-olla see on petlik, aga mulle on jäänud mulje, et neil ei ole selle asjaga eriti kiiret, kaaluvad, kas on kohe vaja valmis ehitada. Vaatavad, kuhu suunas see turg läheb,“ rääkis Tromp. Tema sõnul on seal hulk keerulisi probleeme. „Hoovi peal on üks vana puumaja, mida linna nõuab, et NG Eesti ära restaureeriks. See tahab raha saada. Eks neid nõudmisi on igasuguseid,“ selgitas Tromp.

Tromp rääkis, et möödunud aasta mais sõlmisid Facio Ehitus ja NG Eesti töövõtulepingu, mis möödunud aasta novembris kahepoolsel kokkuleppel peatati. „Tellija võttis aega kuni märtsini ja pidi siis teada andma, kas ta jätkab ehitust või mitte. Teatavasti ehitushinnad on muutunud,“ täpsustas ta. „Tänase seisuga meie kinnitust saanud ei ole, seetõttu pole me ka ehitust jätkanud.“

„See ei ole meie arendus,“ märkis Tromp, mis siis arendusest edasi saab, kui NG Eesti loobub maja edasi ehitamast. Facio Ehitus on ainult ehitaja. „Ega see leiba küsi, sest ehitatud on valmis betoonkonstruktsioon, mis on ilmastikukindel,“ vastas Tromp küsimusele, kas nad on ka sellest projektist kahju saanud. „Pigem on saamata jäänud kasu.“

Trompi sõnul neil tellijaga võlgu ei ole, st et NG Eesti ei ole Facio Ehitusele võlgu ega vastupidi. „Teatud püsikulud jooksevad, mida me peaksime, juhul kui seda asja ei jätkata, kuidagi klaarima. Seal on kraana püsti ja keegi valvab seda objekti. Need ei ole suured summad. NG Eesti on korrektne ja korralik asjaajaja,“ kommenteeris Tromp asjade seisu.

Juhul kui NG Eesti projektiga edasi ei lähe, siis Tromp ei usu, et ehituse tellija hakkab töövõtjat vahetama, sest tegemist on pooliku majaga. „Raske oleks sinna võib-olla uut töövõtjat leida,“ uskus Tromp.

Trompi sõnul on nad olnud hinna osas ka suhteliselt paindlikud, püüdnud kokkuleppele jõuda. „Pigem on asi selles, et turg on madalseisus. Võib-olla tellija näeb, et ei ole mõtet jätkata,“ arvas Tromp. „Juttu on olnud, et peaks ikka jätkama, aga kindlat otsust ei ole tulnud. Lubati vähemalt kuu aega ette öelda.“

„Eks me oleme igasuguse ehitise lõpuleehitamisest huvitatud,“ kostis Tromp, kas nad ikka on huvitatud sellest projektist. „Me oleme ka alati valmis läbirääkimisi pidama, kui on vaja midagi muuta, sest turg on ju muutlik. See peab toimuma mõistlikkuse piires, ega ilma rahata ka ehitada saa.“

Praegu vist otseselt ühtegi teist projekti ei ole, mis oleks seisma jäänud, ütles Tromp. „On projekte, mille rahastamist on vähendatud, nagu riigieelarveprojektid. On tähtaegu edasi lükatud. Ülejäänud ikka toimetavad vastavalt võimalustele,“ märkis ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474