9. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn tahab luua korteriühistute stabiilsusfondi

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu hinnangul peab riik korteriühistutuid pankrotist säästma. Selleks tegi linnavalitsus stabilisatsioonifondi loomise ettepaneku, teatas Raepress.

Stabilisatsioonifond annaks hättasattunud korteriühistutele sihtotstarbelist laenu. Fondi loomise ettepaneku saatis Tallinna linnavalitsus rahandusministrile Ivari Padarile.

Abilinnapea Eha Võrgu sõnul on seoses üldise majanduslanguse, kasvava tööpuuduse ning oluliselt tõusnud soojuse hinna tõttu tekkinud paljudel korteriomanikel raskusi eluasemekulude tasumisega. Soojuse hind on ajavahemikul juuni 2007 kuni oktoober 2008 tõusnud 2,55 korda.

„Tallinna linnal kahjuks puuduvad hoovad soojuse hinna mõjutamiseks, kuna aastatel 2000-2001 Isamaaliitu kuuluva linnapea juhtimisel erastati või renditi välja linnale kuuluvad suured infrastruktuuriettevõtted. Linnale kuuluv AS Tallinna Soojus andis 2001. aastal sõlmitud lepinguga ettevõtte 30 aastaks kasutada ja majandada aktsiaseltsile Tallinna Küte. Vastavalt kaugkütteseadusele kontrollib soojuse piirhinna arvestamise õigsust ja põhjendatust ning kooskõlastab müüdava soojuse piirhinna riigi haldusalasse kuuluv Konkurentsiamet,“ selgitas Võrk.

„Tallinn teeb ettepaneku kaugkütteseaduse muutmiseks eesmärgiga anda Konkurentsiametile või kohalikule omavalitsusele õigus algatada soojuse piirhinna alandamist ilma soojusettevõtja taotluseta kui soojuse piirhinda muudetakse soojusettevõtja tegevusest sõltumatute ja soojuse hinda mõjutatavate tegurite ilmnemisel,“ lisas abilinnapea.

Selle aasta jaanuaris oli ühe MWh hind lõpptarbijale 1207,82 krooni. AS Tallinna Küte on teavitanud hinnalangusest 1098,92 kroonini MWh eest, kuid samas on tööpuudus oluliselt kasvamas.

Kui paljud korteriühistu liikmed ei tule toime eluasemekulude tasumisega, võivad korteriühistud muutuda maksejõuetuks. Stabilisatsioonifond aitaks korteriühistute pankrotte ära hoida või vähemalt mõnda aega edasi lükata.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474