13. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jüri Kuuskemaa: Eesti äriinimesed oma päritolu unustamas

Firmade nimed on valdavalt ingliskeelsed justkui oleks äriringkondade inimesed unustamas oma eestimaisust, ütles kunstiteadlane Jüri Kuuskemaa, kes on rahvusvahelisust rõhutavate nimede vastu.

„Meie äriringkondade inimesed ja tantsu- ja kunstiinimesed on unustamas, et me oleme eestlased,“ selgitas Kuuskemaa ning lisas, et isegi ustele kirjutakse „avatud“ või „suletud“ asemel „open“ ja „closed“. „Ma olen selliste asjade vastu, et Eesti Ehitusest saaks Estonian või mingi AfroAmerican Company,“ lausus Kuusekemaa, kelle sõnul on tegemist ebapatriootilise teoga, mis vaevalt rahvusvahelist klientuuri ettevõttele juurde toob.

Tema sõnul on Eestis tegutsevate ettevõtete nimed valdavalt ingliskeelsed. „Juhiks tähelepanu seoses saabuva eesti keele päevaga, et Viru väljakule on ilmunud Metro Plaza. Metrol on küll mitu tähendust, aga see nimi võib Tallinna külastaja panna arvama, et seal on metroojaam,“ rääkis kunstiteadlane.

Kuuskemaal on kahju Eesti Ehituse võimalikust nime muutmisest võõrapäraseks, sest selles väljendub nagu teatud rahvuslik alaväärsuskompleks. „Nagu häbenetakse eestlane olla ja kui võimalik, liialdatakse võõrsõnadega ja võõrnimedega,“ lisas ta, nentides, et püütakse saada võsajänkideks.

Vanade nimede nagu Rotermanni kvartal või De la Gardie Kaubamaja taastamist peab kultuuriteadlane positiivseks.

Kui uus nimi ettevõtte tuntust vähendab, siis ajutiselt, kui on edukas ettevõte, hakkab see mõne aja pärast taas tuntust koguma, vastas Kuuskemaa küsimusele, kuidas mõjutab nimevahetus ettevõtte tuntust ja mainet.

Eesti Ehitus kutsub kokku aktsionäride erakorralise koosoleku, et ettevõtte nimi ära muuta. Põhjuseks tuuakse ärinime Eesti-kesksus ning seetõttu tehakse erakorralisel koosolekul ettepanek valida ja kinnitada uus nimi, mis häälduselt, kirjapildilt kui ka sisuliselt oleks tähenduslikult rahvusvahelisem.

Erakorraline aktsionäride koosolek toimub 26. märtsil.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474