31. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võlakirjainvestorid halastasid Pillesaare kinnisvaraprojektidele

Kakumäe jahisadama ning endiste Lidli kinnistute arendaja Sander Kaus ütles täna Äripäevale, et nii Kakumäe Jahisadam kui ka 4D Capital Management said võlakirjainvestoritelt ajapikendust.

Algselt oleks Kakumäe Jahisadam ja 4D Capital Management pidanud oma võlakirjad lunastama täna, 31. märtsil. Möödunud kuul kirjutas Äripäev, et esimesel tulnuks tagasi maksta 169 miljonit ja teisel 122 miljonit krooni, millele lisandunuks 8- ja 6-protsendiline intress koos projektide müügist sõltuva lisaintressiga.

Kui veebruaris ütles Jaan Pillesaar logistikauudised.netile, et võlakirjainvestoritega on käed löödud, kuid kokkulepe lõplikult vormistamata, siis täna kinnitas Kaus toona ette valmistatud kokkuleppe sõlmimist. 4D Capital Managemendi võlakirjainvestorid annavad oma arvamuse tähtaja edasilükkamise kohta tänase päeva jooksul, rääkis Kaus. Tõenäoliselt võlakirjade lunastamist pikendatakse, lisas ta.

Nii Kakumäe Jahisadam, 4D Capital Management kui ka nende ettevõtete omanikeringi kuuluv Baltreal Invest on möödunud aasta majandusaruanded äriregistrile juba esitanud. Nendest nähtub, et firmade bilansis olevaid kinnistuid pole oluliselt alla hinnatud, firmade omanikud on algselt hüpoteekidega tagatud pangalaene kindlustanud ka isiklike käendustega.

Kakumäe Jahisadam teenis 2008. aastal 21,3 miljonit krooni kahjumit, intressidena voolas palgaliste töötajateta ja 0-käibega ettevõttest välja 18 miljonit krooni. 4D Capital Management sai 110miljoni kroonise müügitulu juures ligi 4 miljonit krooni kahjumit. Finantskulud ulatusid seejuures 12 miljoni kroonini.

Vannutatud audiitor Ksenia Lukkanen märkis Kakumäe Jahisadama 2008. aasta majandusaruandele lisatud arvamuses: „Juhime tähelepanu asjaolule, et 31. detsembri seisuga ületavad osaühingu lühiajalised kohustused käibevara 78,9 miljoni krooni ulatuses, mistõttu võivad osaühingul tekkida raskused lühiajaliste laenukohustuste tähtaegse täitmisega, kui juhatus ei suuda kinnisvaraturu olukorda arvestades arendusprojekte planeeritud tähtajaks realiseerida või laene refinantseerida ning võlakirjade lunastamise tähtaega pikendada.“

Lühiajaliste laenukohustuste tähtaegse täitmise raskustele juhtis Lukkanen tähelepanu ka Kakumäe Jahisadama omaniku Baltreal Investi majandusaasta aruandes.

OÜ Kakumäe Jahisadam omab Kakumäe endises kalasadamas nelja kinnistut ning plaanib 2009. aasta jooksul jõuda arendusprojekti detailplaneeringu kehtestamiseni ja alustada multifunktsionaalse kinnisvara- ja sadamapiikonna väljaarendamist.

Mullu menetles ettevõte üle kivide ja kändude Kakumäe jahisadama ja lähiümbruse detailplaneeringut. Planeeringu eskiis pandi avalikult välja augustis, sellele järgnes kaheksa tormilist avalikku arutelu, kus kohalikud elanikud sõdisid suurte ehitusmahtude, mere pinnasega täitmise ning veealuse parkla vastu. Majandusaruande andmetel läks korrigeeritud detailplaneering läks möödunud aasta lõpus linnavalitsusse, kuid seda pole senini vastu võetud.

Möödunud nädalal kukkus võlakirjade lunastamise tähtaeg ka Gild Arbitrage'i riskikapitali fondil, mis pidanuks investoreile välja maksma 16 miljonit krooni koos 16%lise aastaintressiga. 3. aprillil tuleks fondil maksta võlakirjainvestoreile 31 miljonit krooni koos 11%lise intressiga.

Kuna Gild on kõik lunastamised ja märkimised edasi lükanud, ei soostunud Gild Arbitrage'i fondijuht Tõnno Vähk täna teemat kommenteerima. "Meie vastus on, et lisaks juba avalikele andmetele ei soovi me antud hetkel täiendavalt kommenteerida," edastas Gild Bankersi kommunikatsioonijuht.

Võlakirjade käekäiku pole hetkel kommenteerinud ka kiirlaenufirma Reval Credit, mille 20 miljoni kroonise võlakirjaemissiooni tähtaeg kukub 1. aprillil. Lisaks ootab Äripäev kommentaari Kobe Investmentsilt, mille hallatava kinnisvarafirma 31 miljoni kroonise emissioonimahuga võlakirjade lunastamistähtaeg jõudis kätte 17. märtsil. 47 miljonit krooni tuleks Kobe Investmentsil välja maksta 20. märtsil.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474