1. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korruptsiooni järele lõhnav JOKK-skeem Paldiskis

Telesaade Pealtnägija paljastas skeemi, milles Paldiski linnale kuulunud kinnisvara läks läbi eraisikute ringiga taas riigile ning tõi Paldiski linnavolikogu esimehe Mati Kadaku tütrele sisse ligi miljon krooni.

Skeemi keskmes on Pakri poolsaare tipus asuva tuletorni endine tehnohoone, mille riik andis 2002. aastal tasuta Paldiski linnale, nähtus Pealtnägijast. Volikogu esimees Mati Kadak ja toonane linnapea Kaupo Kallas lubasid siis pangaserval asuvasse miljardivaatega majja rajada noortelaagri ja keskuse vähekindlustatud peredele.

Välja tuli aga hoopis sedasi, et oma rahakotti kergendas riik, kes kinnistu tagasi ostis. „See on piinlik lugu,“ kommenteeris toimunut eelmine õiguskantsler Allar Jõks. Kuidas see on võimalik? „Eestis on kõik võimalik. Praktika on selle hinnangu kõige paremaks kinnituseks,“ ütles Jõks ning lisas, et murettekitav on see, et Eestis vaadatakse sellistele asjadele läbi sõrmede.

Kõik sai alguse sellest, kui linnavolikogu esimees Kadak kauples Veeteede ametilt välja tuletorni tehnohoone nimetades põhjuseks omavalitsuse ülesannete täitmise. „Objekti ümbertegemine oleks läinud kalliks, isegi otstarbetuks, sest sellel olid muinsuskaitse piirangud,“ kommenteeris õilsa noortelaagri projekti katki jäämist toonane linnapea Kaupo Kallas. Viimast ütles Kallas vaatamata tõsiasjale, et tegelikult oli maja muinsuskaitseobjektiks kuulutatud juba neli aastat varem, veel Veeteede ametile kuuludes. Tegelikult pole noortelaagri või keskuse rajamiseks plaani kunagi olnudki, sest Paldiski linnavalitsuses pole projekti kohta mitte ainsamatki dokumenti.

Veidi aja pärast sai maja ja kinnistu omanikuks Endel Siffile kuuluva Tallinna Bekkeri Sadama juhatuse liige Hans- Gustav Kruusel, kes on tuntud kui Keskerakonna suursponsor. Nagu linna dokumentidest välja tuli pakkus tehingu väärtuseks tol ajal absurdse hinna, 65 000 krooni, ostja ise. „Noh järelikult rohkem tema väärtus polnud, see hoone oli ahervare,“ kommenteeris hinda ekslinnapea Kallas ning lisas: „siis tundus see kõige otstarbekam ja linn saaks veeretada oma kohustused eraisiku kraesse.“

Kuid see pole veel kõik- Kruusel erastas ka maja alla kuuluva maa, üle 1800 ruutmeeri, mille eest maksis linnale tollasel kinnisvarahindade tippajal 35 000 krooni. Pool aastat hiljem kinkis Kruusel nii maa kui ka maja Paldiski linnavolikogu esimehe Mati Kadaku tütrele Kadri Kadakule. Viimane pani saagi koheselt kinnisvaraportaali ligikaudu 1,7 miljoni krooniga müüki. Nüüd seitse aastat hiljem avastas aga kaitseministeerium, et neil on ikkagi seda kinnistut vaja ning tasus Kadri Kadakule 902 000 krooni.

Kadri Kadak Pealtnägijale teemat kommenteerima ei soostunud, Mati Kadak ütles, et tal on ükskõik mida väidetakse ning keelas temast saates rääkimise sootuks ära.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474