1. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: võlakirjainvestorid lisatagatisi ei nõudnud

Kinnisvarafirmade Kakumäe Jahisadam ning 4D Capital Management omanikeringi kuuluva Jaan Pillesaare sõnul ei nõua võlakirjainvestorid lunastustähtaja pikendamise eest lisahüvesid ega -tagatisi.

Pillesaar märkis, et nende kinnisvarafirmade puhul siiski tegemist „Pillesaare projektiga“, nagu Äripäev eile kirjutas. "Minul on selles projektis vaid vähemusosalus. Kapital on Kakumäe Jahisadamasse paigutatud võlakirjadena, ja antud ettevõttes on just võlakirjadel omandi- ja hääleõigus, mitte aktsionäridel. Pole seega päris tavapärane kapitalistruktuur," selgitas ta.

Ärimees lisas, et ka väljend armuaeg on segadusseviiv, kuna mingit armuaega pole kellelegi antud. "Mina otsustasin oma võlakirjade tähtaega pikendada. Ka ülejäänud investorid otsustasid oma võlakirjade tähtaegu pikendada, ega nad sellega minule mingit teenet ei teinud. On loomulik, et iga investor pikendab oma võlakirju, sest mittepikendamata jätmine oleks investorile pigem kahjulik kui kasulik."

Pillesaar ütles, et kui keegi investoreist soovib oma võlakirju müüa või osta, on see võimalik. Päris mitmed investorid on võlakirju müünud ja neid on ka juurde ostetud.

Investori hinnangul on Kakumäe Jahisadama detailplaneeringu kinnitamine sujunud tavapärast rada. "Ma ei saa olla ka nõus artikli väitega, et „Kakumäe detailplaneering on läinud üle kivide ja kändude“. Minu arusaamist mööda on Kakumäe Jahisadama juhatus teinud väga head tööd. Selleks, et võimalikult head planeeringut saada, on juhatus omal algatusel kohtunud kohalike elanikega üle kümne korra ja see on detailplaneeringute tegemise ajaloos pretsedenditu koostöö," rääkis Pillesaar.

"Tüüpiliselt ju tehakse detailplaneeringuid nii, et pannakse midagi kirja ja siis vaadatakse, mis saab. Kakumäe Jahisadama juhtkond võttis vaevaks teha põhjalikud uuringud ning ekstratööd selle nimel, et leida lahendus, mis meeldiks kõigile. Sellest on lugematuid näiteid," ütles ta.

Näiteks on Kakumäe Jahisadam teinud ca 700 lehekülge keskkonnamõju uuringuid, et veenda loodava sadama ohutuses ümbruskonna ning Kopli lahe mere- ja looduskeskkonnale. Valminud on liikluskorralduse uuringud, kokku üle 20 erineva uuringu. Põhjavee säästmiseks pakutakse projektis lahendust, et osa tarbeveest toodetakse mereveest, mis on Pillesaare sõnul väga ökoloogiline mõte.

Kui ehitamiseks läheb, säilitatakse sadama alal rohkem suuri puid, kui on säilinud keskmises Kakumäe eraaias, lausus Pillesaar. "Ja tänu sadamale peatatakse kalda erosioon, mis muidu viiks paarikümne aasta pärast mõne praeguse eramu vettekukkumiseni," lisas ta. Multifunktsionaalsete elamute kõrvale valmivad ka suured avalikud alad ja lasteaed.

"Nii et võib väita, et detailplaneeringu tegemisel on tasakaalustatult läbi mõeldud kõik huvid, mitte ainult arendaja finantshuvid," ütles ärimees, "ja olles ise Kakumäe elanik, olen rahul ka elaniku vaatepunktist."

Järgnevad Jaan Pillesaare vastused Äripäeva küsimustele.

Kui pikka armuaega võlakirjainvestorid 4D Capital Managementile lubavad? Milliseid lisahüvesid ja -tagatisi võlakirjainvestorid pikendamise eest küsivad?

Mitte mingisuguseid. Võlakirjade omanikud on de facto omakapitali investorid selles ettevõttes. Sedasorti investeeringud tehaksegi võlakirjades, mitte omakapitalis. Ükski investor ei saagi kellegi või millegi arvelt endale lisahüvesid küsida. Neil on juba kõik hüved de jure ja de facto olemas, mis investoril saavad olla.

20. veebruari Äripäev nimetas Kakumäe Jahisadama võlakirjade mahuks 169 miljonit krooni, majandusaasta aruandes on 12 kuu jooksul lunastatavate võlakirjade mahuks 174 miljonit krooni. Lisaks on võlakirjade omanikena nimetatud seotud osapooli Baltreal Investi ja DSVHd. Ka 4D Capital Managementi majandusaruandes on, et Baltreal Investile ja DSVH-le kuulub miljonite eest võlakirju. Palun selgitage, millest mahtude erinevus ja miks ettevõttega seotud osapooled on võlakirju kokku ostnud.

See 169 m EEK on ekslik number. Õige number on 174 m EEK. DSVH ei ole ei Kakumäe Jahisadama ega 4D Capital Managementi võlakirju pärast viimast emissiooni juurde ostnud. Igal investoril on positsioon täpselt nii suur, kui ta on pidanud mõistlikuks ja turvaliseks investeerida. Nii nagu ikka investeeringuid ostetakse investeerimisportfelli. Minu teada on enamik investoreid oma positsiooni hoidnud ja hoiavad edasi.

Kakumäe Jahisadama majandusaasta aruandest ei selgu, kas olete kinnisvara hinda korrigeerinud. Palun öelge, kui palju olete kinnistute bilansilist väärtust buumiaegsega võrreldes alla lasknud?

Kakumäe Jahisadam oma varasid alla ei ole hinnanud, kuna 2008 aasta detsembris tehtud varade väärtuse eksperthinnang ületab varade bilansilist väärtust. Hetkeväärtus ei oma minu jaoks tähtsust, sest arendus- ja projekteerimistööd käivad alles. Ehitama ja müüma saab hakata alles siis, kui on selgunud, mida linn detailplaneeringus teha lubab. Ja siis selgub ka väärtus. Vaatamata majanduskriisile olen ma veendunud, et investeering lõpeb kenasti kasumlikult. Õnneks oli piisavalt varu planeeritud.

Kas 4D Capital Managementi kinnistute bilansiline väärtus on korrigeeritud turuhinnale vastavaks?

Jah loomulikult, vastavalt 2008 lõpus tehtud eksperthinnangutele ja heale raamatupidamistavale. Nagu see ikka käib majandusaasta lõpus.

Aastavahetuse seisuga oli müümata 6 endist Lidli kinnistut. Kas praeguseks on mõni neist ostja leidnud?

Minuteada on käimas mitmeid erinevaid läbirääkimisi. Võimalik, et selle tulemusel tehakse ka tehinguid.

Kui reaalne on tänases situatsioonis, et Kakumäe jahisadama ehitusmahud, sadamaala pinnasega täitmine ja veealune parkla realiseeruvad? Millal sellist ehitustegevust võimaldav detailplaneering eeldatavalt kinnitatakse?

Päris kindlasti realiseeruvad. Mahtudes või projekti loogikas ei ole muudatusi teinud. Loodame ka, et detailplaneering saab lähiajal kinnitatud, et saaksime asuda ehituse etappi.

Mida kavatsete Kakumäe jahisadamaga edasi teha - kas arendate selle ise välja või otsite praegu investorit, kes arenduse/ehituse üle võtaks?

Hetkel on plaan jahisadam oma jõudude ja EL struktuurfondide kaasabile toetudes lõpuni arendada. Samas otsime ja vaatame alati ka muid pakkumisi. Äris on teatavasti kõik asjad alati müügis. Kõik sõltub sellest, mis on hetkel parim investoritele.

Kuidas mõjutab Kakumäe Jahisadama ning 4D Capital Managemendi võlakirjade käekäiku äsja kohtusse jõudnud kriminaalasi nr 1-08-15079 Sulev Tammemäe, Sander Kausi ja Sven Maanurme süüdistuses?

See ei mõjuta Kakumäe Jahisadamat ega 4D Capital Managementi käekäiku mitte kuidagi. Ei saagi mõjutada.

Kuidas on Baltreal Investil õnnestunud laenusid pikendada? Krediidiinfo näitab hetkel maksuvõlga ja üsna hiljuti läks teil üks arendusjärgus kinnistu sundmüüki.

Baltreal Investi asju ma kommenteerida ei oska, aga minuteada tulevad nad oma asjadega toime. Tegemist on ülikogenud inimestega kinnisvara- ja finantsküsimustes, läbinud ka 1998. aasta majanduskriisi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474