2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fortum: suurt tormi Eesti energiaturul ei tule

Mõned tootjad veel tekivad Eesti energiaturule, aga sellest ei tule väga suurt tormilist tõusu, sõnas Fortum Tartu osalust omav Tartu ettevõtja Tiit Veeber.

Väo Elektrijaama tootmise alustamist kommenteeris Veeber, et Fortum Tartu ei konkureeri nendega. „Oleme üksteisest kaugel. Väo elektrijaama kütte põhiosa on puit, meil turvas – me ei konkureeri.“

Konkurentsist Eesti energiaturul rääkis Veeber, et Fortum laieneb praegu Pärnus. „Arvan, et eks veel mõned tekivad, aga sellest ei tule nüüd väga suurt tormilist tõusu. Energeetikas on mitmed segavad asjad, nagu maavarde kättesaadavus. Ainult puiduga on väga riskantne teha, kui mingit baaskütust pole, mida saab maavarana kaevandada. Siis on probleeme,“ sõnas ta.

Ettevõtja märkis, et on puitu hakkinud juba 15 aastat ning see pole stabiilne turg. „Turbatootmine on aga stabiilne, pikaajaline ja kindel tegevus.“

„Tegeleme otsast prügi põletamisega, uuringud on toimunud 3-4 aastat järjest. Prügi põletame ainult Tartus, pole taotlust suuremaks saada,“ ütles ta.

Veeber sõnas, et Tartu ja Pärnu Fortumi ettevõtmised on väga kenasti kujunenud. „Fortum on alles alustanud, kuid esimesed tulemused on arvatust paremad.“

"Me kõhklesime ja pelgasime üht kui teist asjaolu, aga on oluliselt paremini läinud. Elektriturule minek on täiesti võõras, aga peab ütlema, et nii põhivõrk kui ka Eesti Energia on meie suhtes väga viisakas ja vastutulelik olnud,“ tunnistas ta.

Vaatamata sellele, et kohalik tooraine on kordades odavam ja käepärast võtta, pole Veeberi sõnul võimalik energeetikas praegu suurt kasumit teenida. „Ülemäärane liigkasum on täiesti välistatud seni kui riik reguleerib. Kui riik reguleerimise lõpetab, võib kõike juhtuda.“

„Suurt kasumit ei saa, aga kui hästi ja palju toota, kindlasti midagi muutub ja on võimalus teenida hästi,“ lisas Veeber.

Urmas Sõõrumaa loobumist Väo projektist kommenteeris Veeber, et tema isiklikult ei annaks mitte mingil juhul energeetikaäri käest, kuna sellel on perspektiiv. “Kui mõelda, et tulevad lapsed ja lapselapsed järgi. Seal pole muud kui ainult teha,” märkis ta.

Soome energiahiiule Fortum kuulub Fortum Tartust 60 protsenti. Ülejäänud Fortum Tartu aktsiad kuuluvad ASi Giga kaudu Tiit Veeberile.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474