2. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea: isiklik pensionimakse peaks jätkuma

Kui riik otsustab peatada omapoolse 4% maksmise II pensionisambasse, peaks iga inimese isiklik pensionimakse ikkagi jätkuma, ütles Nordea Pensions Estonia juhatuse liige Kadi Toompere.

Riigile ei anna kokkuhoidu inimese isikliku panuse ehk täiendava kahe protsendi peatamine II sambasse – see peaks ikka jätkuma, põhjendas ta.

Toompere sõnul õõnestab valitsuse otsus peatada sissemaksed II sambasse riigi usaldusväärsust maksumaksjate ees. "On ju teise samba lansseerimisest alates kinnitatud, et kohustuslik kogumispension tuli, et jääda," märkis ta. Lisaks toodi riskide hajutamisest rääkides ka välja, et sambal puudub poliitiline risk, meenutas ta.

Aastal 1997 loodud Eesti pensionikontseptsioon nägi Toompere kinnitusel ette, et jätkusuutlik pension on võimalik vaid kolmele sambale toetuvana. "Õõnestades selle olulisimat ja värskeimat II sammast ning andes ka III samba osas vastakaid signaale – ähvardades tulumaksusoodustuse äravõtmisega – võib kindel olla, et tulevikus puuduses elavad pensionärid tulevad ikka valitsuse uksele koputama," rääkis ta.

Toompere ütlusel ei tähenda kaheks aastaks peatatud maksed ainult puudujäävat raha isiklikele pensionikontodele, vaid ka selle raha poolt toodetavat tootlust. "Keskmiselt palgalt makstava pensionimakse peatamine 24 kuuks tähendab 20 aasta perspektiivis ligi 70 000 krooni väiksemat pensionireservi," kinnitas ta. Seega praeguse keskmise riikliku vanaduspensioniga läbi jagatuna umbes 16 kuud vähem pensioni, lisas Toompere.

Praeguses aktsiaturgude madalseisus on tema sõnul just parim aeg investeeringute tegemiseks. "Ei ole õige võtta inimestelt seda võimalust praegu varasid oma pensioniea toetuseks oluliselt odavamalt osta, kui see tõenäoliselt kahe aasta pärast võimalik on," märkis Nordea Pensions Estonia juhatuse liige.

Kuigi enamike Eesti pensionifondide osaku puhasväärtus on viimase aastaga oluliselt langenud, aitab pidev regulaarne investeerimine miinuse poole kiiremini tasa teha, lisas Toompere.

Tema kinnitusel tasub investeerida kolmandasse pensionisambasse nii kaua, kui sellel kehtib veel maailmas ainukordselt helde tulumaksusoodustus kehtib.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474