7. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Josing: loodetavasti jõuab hinnatõus tänavu nulli

Sel aastal on lootust, et hinnatõus jõuab nulli, langust ootaks oluliste ja igapäevaste toidukaupade jaehindades, ütles konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing.

"Võib arvata, et langus jätkub ja jõuame nullmäärani veel sel aastal. Kas just miinusesse, aga nulli ikka jõuame," vastas Josing küsimusele, kas on lootust, et hinnatõusu pidurdumine jätkub sarnaselt aasta esimesele kolmele kuule ka edaspidi.

Olukorda peab konjunktuuriinstituudi direktor positiivseks just tarbijale, kuna see lihtsustab vähenenud sissetulekute ja kasvava töötutearmee valguses inimeste toimetulekut. "Ootaks, et tarbijatele oluliste gruppide hinnad, näiteks toidukaupade jaehinnad langeks," rõhutas Josing.

Osade gruppide lõikes on jaehinna muutus olnud tema sõnul väga minimaalne. "Tegemist on strateegiliselt oluliste gruppidega nagu leib, sai, teatud piimatooted," lisas ta.

Kas vaid kaheprotsendiline hindade tõus tõstab tarbija kindlustunnet? "Annab lootust, et kindlustunne rohkem ei vähene nii kiiresti," nentis Josing. Tarbijad ootavad aasta lõikes praegu deflatsiooni ehk et järgmise 12 kuu jooksul hinnad alaneksid 0,8%, selgitas ta. Praegu lükkavad tarbijad oma oste edasi ja ootavad püsikaupade hindade langemist veelgi, ütles Josing.

Tarbijahinnaindeksi muutus oli märtsis eelmise aasta märtsiga võrreldes 2,0%, teatas statistikaamet. See on madalaim tase alates Eesti liitumisest Euroopa Liiduga. Märtsis olid kaubad kokku eelmise aasta märtsiga võrreldes 0,3% odavamad, sealhulgas olid toidukaubad 5,0% kallimad ja tööstuskaubad 4,7% odavamad.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474