28. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinn kiidab Sonny Aswani pilvelõhkuja homme heaks

Tallinna linnavalitsus otsustab homsel istungil Koplisse kuni 60korruselise hoone rajamist võimaldava detailplaneeringu vastuvõtmise. Sonny Aswani plaanitav hoone peaks valmima kümne aasta jooksul.

Kopli ja Sitsi tänavail asuvate kinnistute detailplaneering algatati 13. juunil 2007, see on vastavuses linnavolikogu poolt tänavu 16. aprillil kehtestatud teemaplaneeringuga "Kõrghoonete paiknemine Tallinnas". Teemaplaneeringus on klausel, et "Sitsi mäele on lubatud Põhja-Tallinna keskust markeerima üks 210 m hoone, kui seda ei rajata, langeb piirkond kõrghoonete alast välja."

ASi K-Projekt koostatud detailplaneering näeb ette 11,33 hektari suuruse maa-ala ümberkruntimise ja planeeritavatele kruntidele ehitusõiguse määramise ühe kuni 60korruselise elu- ja ärihoone, kahe kuni kuuekorruselise elu- ja ärihoone, ühe kolmekorruselise ärihoone, ühe kahekorruselise lasteaia ning viie kuni üheksakorruselise korterelamu ehitamiseks. Ühtlasi sätestab detailplaneering olemasolevate muinsuskaitsealuste endise Balti Manufaktuuri hoonete rekonstrueerimise elu- ja ärihooneteks.

Kopli tänava poole on kavandatud kaubandus- ja meelelahutuskeskus, millega liitub kavandatud kõrghoone. Kinnistu keskele on planeeritud väljak, kus jäävad domineerima võrdväärselt nii olemasolev muinsuskaitsealune tehasehoone kui ka kõrghoone. Kinnistu kaguossa on planeeritud korterelamute kvartal.

Pärast vastuvõtmist korraldavad Põhja-Tallinna valitsus ja Tallinna linnaplaneerimise amet detailplaneeringu avaliku väljapaneku ja avaliku arutelu. Detailplaneeringu kehtestab linnavolikogu. Detailplaneeringuga hõlmatud krundid asuvad Balti puuvillavabriku hoonetekompleksi mälestiste kaitsevööndis.

Sonny Aswani

Äripäev kirjutas aasta aega tagasi, et Singapuri ärimehe Sonny Aswani firma Phoenix Land kavatseb Koplisse pilvelõhkuja ehitada kõige varem 5-10 aasta pärast. "Praegu tegeleme detailplaneeringuga. Enne seda ei saa arhitektuuriliste lahendustega peale hakata. Arenduse esimeses järgus rekonstrueerime muinsuskaitse all oleva peatootmishoone. Teise etappi jääb pilvelõhkuja, millega hakkame tegelema kuskil 5-10 aasta pärast," kommenteeris Phoenix Landi juhatuse liige Tarvo Teder toona.

"Põhja-Tallinna linnaosal puudub atraktiivne multifunktsionaalne keskus, eesmärgiks ongi kujundada Sitsi mäe piirkonnast selline linnaosa keskus nagu näiteks on Haabersti linnaosas Rocca al Mare piirkond," ütles abilinnapea Taavi Aas. "Tallinna üldplaneeringu põhikontseptsioon näeb ette olemasoleva hoonestusmaa kasutamise intensiivsuse suurendamist ja tühjade või puudulikult väljaehitatud alade kasutuselevõtmise ning selle detailplaneeringuga kavandatav vastab igati sellele kontseptsioonile," lisas ta.

Aasa sõnul on planeeritava kõrghoone puhul tegemist linnaruumiliselt väärtusliku ja atraktiivse ehitisega, mis muudab piirkonna keskkonna kvaliteetsemaks. "Eesmärgiks on mitmekesise ja kvaliteetse, kõiki vajadusi rahuldava elukeskkonna loomine," märkis ta.

Kõrghoone arhitektuurse lahenduse saamiseks peab arendaja korraldama soovitavalt rahvusvahelise arhitektuurikonkursi. Kõrghoone tuleb kavandada võimalikult saledana ning olemasolev haljastus maksimaalselt säilitada.

Linnavalitsuse teatel on kavandatava kõrghoone näol tegu olulise linnaehitusliku elemendiga, mis mõjutab Tallinna siluetti. Tallinna lahelt ja Pirita suunalt vaadates tekib suurejooneline kompositsioon, kus ühel pool vanalinna paiknevad Maakri kvartali tornid, teisel pool aga planeeritav kõrghoone. Planeeritav hoone ei jää vanalinna vaatesektoritesse ega vaatekoridoridesse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474