11. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töölepinguseaduse jõustumine küsimärgi all

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütleb, et sotsid oleksid 100%-liselt nõus ainult ühe variandiga – jõustada töölepinguseadus täielikult 1. juulist või lükata jõustumine edasi, kuna koalitsioonipartnerid ei nõustu töötukindlustusmakse tõusuga üle nelja protsendi.

"Ma olen oma viis aastat rääkinud, et sotsiaalne turvalisus on tore, aga väga kallilt saavutatav. Nüüd on see siis tõestust leidnud. Kuivõrd meie partnerid leidsid täna lõuna ajal, et töölepinguseaduse jõustamine 1. juulist koos mõlemapoolsete kohustuste ja õigustega ei sobi neile, siis selle variandi võtame päevakorrast maha," märkis Nestor.

IRL ja Reformierakond eesotsas peaminister Andrus Ansipiga ei olnud nõus ka sotside ettepanekuga kergitada töötuskindlustusmakset veelgi – üle nelja protsendi.

Siis jääb Nestori sõnul üle variant, et need paragrahvid, mis töölepinguseaduses suuri kulusid põhjustavad, ei jõustu. "Need paragrahvid, mis kulutusi ei tekita, võiksid jõustuda, aga need, mis räägivad nii tööandjate kui töövõtjate tänasestest ja homsetest kohustustest ning võimalustest töötuskindlustuse kaudu, lükkuvad lihtsalt edasi, sest nende elluviimiseks ei ole raha. Töötukassa ei tohi ju mingil juhul pankrotti minna. See tähendaks tööandjatele seda, et neid hüvitisi, mis nad praegu maksavad, ei saaks nad tulevikus jagada enda ja töötukassa vahel. Töötajatele tähendaks see seda halba uudist, et ei laiene töötukassast kindlustusest hüvitise saajate ring ega kasva hüvitise suurus, mida töötukassa maksab," rääkis ta.

Lihtsalt öeldes, kui valitsus pole nõus töötuskindlustuse maksemäära sotside nõutud neljale protsendile tõstma, siis peaks töölepinguseaduse jõustumine edasi lükkuma. "Siin on vaja ka sotsiaalpartnerite kaasalöömist ja ilma töölepinguseaduse hüvede ülevaatamiseta ei ole võimalik tasakaalu parandamise ülesandeid lahendada," ütles peaminister Andrus Ansip täna, vahetult enne erakorralise kabinetinõupidamise algust rahvusringhäälingu raadiouudistele.

Nii IRLile kui reformiparteilastele on sotside nõudmine vastuvõetamatu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474