14. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööpakkujad kasutavad kandideerijaid nahaalselt ära

Käes on nahaalse ärakasutamise periood, kus ettevaatamatu tööotsija võib oma kuldaväärt ideed tasuta lauale laduda ettevõttele, kes pole plaaninudki teda tööle võtta.

"Petturtööandjate arv kasvab. Paljude inimeste lihtsameelsus ning kergeusklikkus saab valusaid vitsu. Lepingud, isegi kui need sõlmitakse, ei leia tegelikkuses järgimist, palgalubadused ei saa tõeks ning töötingimusi ilustatakse tundmatuseni. Aina enam on kuulda nn proovitöödest, mille ulatus ning tulemuslikkus ületavad igasuguse mõistliku testtöö piirid ning mis tegelikkuses on lihtsalt tasustamata töö," loetles Eesti ühe suurema tööotsinguportaali CV Keskuse ärijuht Kadri Johanson. Eriti suure ettevaatusega tuleb tema sõnul suhtuda välismaal pudrumägede ja piimajõgede lubajatesse.

Petturtööandjaid võib olla igas valdkonnas

Sullerettevõtteid kerkib raskel ajal esile igas valdkonnas, kuid ideevarguse osas tasub Johansoni sõnul tööotsijatel olla ettevaatlik eriti turunduses, toote või teenuse arenduses, juhtimises ja uute ärilahenduste tutvustamisel.

"Isikliku kogemuse põhjal julgen arvata, et need on just reklaami ja reklaamtrükiga tegelevad ettevõtted. Otsisin ise hiljuti tööd ja kogesin seda kõike. Otsitaksegi konkreetselt ideid, kuhu ja kuidas müüa, ja kui ideed vestlusel juhile ette räägid, siis ega töölepingut sinuga keegi sõlmida suurt ei soovi," lausus endine tööotsija Aire Rantanen.

Tema sõnul pole sellistele ettevõtetele oluline inimese taust, vaid ideed, ja seda rõhutatakse intervjuul ka korduvalt. "Olen näinud ka ettevõtet, kes pikema vestluse puhul ootab ideede väljakäimist ning teavitab kohe, et põhipalka nad ei maksa, kõik sõltub pelgalt müügitulemustest. Silma hakkavad sellised ettevõtted sellega, et nad otsivad kõlava nimega kohale inimest ning seda mitu-mitu kuud järjest," märkis Rantanen.

Vestlusel saadud ideed antakse kiirelt käikuKa praegu tööturgu luubi all hoidval Kerli Tsõbinil on lühikese aja jooksul olnud kokkupuuteid kahe ettevõttega, kelle motiivide kohta on tal kahtlus tekkinud. "Kaks ettevõtet on näidanud üles huvi põhjalikult ettevalmistatud materjalide suhtes," märkis Tsõbin. Tema arvamusel teevad nii pigem väikesed ettevõtted. Tsõbini sõnul antakse konkursil saadavad ideed juba olemasolevatele töötajatele edasi ja tegelikult ei tahetagi uut ametikohta luua.

Osolin: ideede näppamist keeruline tõestada

Reklaamiturul on Zavod BBDO juhataja Olav Osolini sõnul suurenenud nende firmade hulk, kes iga töö peale üritavad "konkurssi" korraldada, oodates, et osaleja paneb sissejuhatuseks lauale valmis lahenduse, mis tema õnnetu firma kõrvupidi soost välja tõmbab.

"Kuna selliste "konkursside" lähteülesanded ja osalemistingimused on reeglina lopergused, siis arvan, et enamik asisemaid reklaamitegijaid suudab selliseid "kalamehi" läbi näha ja nende õnge ei lähe," märkis Osolin, lisades, et ideede näppamist on tegelikkuses väga keeruline tõestada. "Ma vähemasti usun, et Eesti Reklaamiagentuuride Liitu kuuluvad agentuurid ei ole nõus varastatud ideid teostama," märkis ta.

Ideede varastajat ei ole lihtne tuvastadaCV-Online'i turundusjuhi Raimo Matvere sõnul pole nendeni konkreetsed ideede varastamise juhtumid jõudnud, küll liigub selleteemalisi kuulujutte.

"Ettevõtted on tööturul eelisseisus ning kurb on tõdeda, et seda üritatakse ka oma huvides ebaausalt ära kasutada. Töökuulutuse avaldamise ajal on sellist käitumist, kus soovitakse tööotsijatelt ideid välja pumbata, küllaltki keeruline avastada. Kuid visioonide või uurimuste esitamine võib olla juba konkursi teine või kolmas etapp, mille toimumist töökuulutuses ei avaldatagi. "Ühtset valemit "ärakasutaja" tuvastamiseks on võimatu leida," lausus Matvere.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474