29. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome riiklikul teefirmal korruptsioonikahtlus

Eestist teehanketüli tõttu lahkunud Soome riigi teefirma Destia tegevjuhti Juukka Laaksovirtat süüdistatakse selles, et ta on teinud tehinguid äripartneriga.

Destia on juba teine korruptsioonikahtlusega riigifirma lõhikese aja jooksul. Yle telesaade tõi kolmapäeval tõendeid, et Destia tegevjuht Jukka Laaksovirta ja ärimees Markku Saarikangas

on suunanud tellimusi enda firmale.

Telekanal oli saanud enda kätte Laaksovirta ja Saarikanga vahelise e-kirjavahetuse, Destia makstud arved ja muid dokumente. Nende valguses oli Laaksovirta andnud nende ühisfirmale konsultatsiooni- ja kaubalepinguid riigifirmaga.

Lisaks oli Destia muretsenud kivimaterjali veo varustust ja rentinud seda Saarikanka loodud firmale Baltic Cargo Shipping Oy

Tegevjuht Laaksovirta jäi saates ka vähemalt korra valega vahele.

Lisaks on uurimise all tütarfirma Patria pistiseasi.

Helsingin Sanomate teatel tahab Destia ehk endise Tieliikelaitoksen nõukogu kuulda Laaksovirta selgitusi lähipäevil. „Asi on väga tõsine,“ ütles nõukogu esimees Eeva-Liisa Virkkunen. „Asja hakkab kiiresti uurima sõltumatu jurist.“

Tegevuht Laaksovirta ütleb Helsingin Sanomates, et pole midagi valesti teinud. Tema sõnul ei teinud ta äripartneriga majanduslikke tehinguid. Laaksovirta müüs ühise ettevõtte osakud juba 2007. aasta novembris, seega on lepingute osapool endine äripartner.

Riigi osaluse eest vastutav minister Jyri Häkämies on Destia maine määrdumise pärast mures.

Äripäev kirjutas mai keskel, et kohtuvaidlus mitmesajamiljonilise riigihanke pärast pani teedehiiu Destia Eestis põhitegevuse lõpetama. Soome riigiettevõte leidis, et Eestis on ausal teel võimatu riigihangetel edu saavutada.

Ettevõttel on nimelt seljataga kohtuvaidlus maanteeametiga Keila riigimaanteede hooldus- ja remondihanke pärast, millelt maanteeamet Destia eemaldas. Kohus sundis maanteeametit otsuse Destia kvalifitseerimata jätmise ning Aspi pakkumise edukaks tunnistamise kohta tühistama.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474