4. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Haigla juhid kaaluvad kinnisvara pantimist

Lääne-Tallinna Keskhaigla juhid arutavad finantslahendusi, et oma ravikeskuste arendamisega kinnisvara müünud Ida-Tallinna Keskhaiglast mitte maha jääda.

Ühe versioonina on haigla juhtkond arutanud liisingu võtmist kapitalirendi tingimustel. See tähendab, et haigla müüb tagatiseks antava kinnisvara laenuandjale liisinguperioodiks maha ja ostab siis osamaksetena tagasi, kirjutas Äripäeva väljaanne Meditsiiniuudised.

Tallinna koolide remontimine on haigla finantsjuhi Veiko Pedoski sõnul hea näide sellest, kuidas avalik sektor oma renoveerimisplaane ellu viib. "Me oleme vaadanud kõigi oma majade väärtust. Need on meil hinnatud ja me arutame juhtkonnas, millises kombinatsioonis nad meile soovitud tulemuse annaksid," lisas Pedosk. Liisinguga samal ajal kaalutakse ka tavalist laenamist kinnisvara tagatisel.

Eurotoetus nõuab raha

Laenu võtmist kaalub haigla selleks, et tagada eurotoetustega kaasas käivat omafinantseeringut, mis on kolmandik taotletavast summast. Struktuurifondi raha vajab haigla oma arengukava järgimiseks, mis näeb ette aktiivravi koondamist Paldiski maanteele Meremeeste haiglasse ja Pelgulinna haigla osalist ületoomist sinna. Samuti plaanib haigla peagi avanevate õendus- ja hooldusmeetmete raames taotleda raha Õismäe polikliinikusse 100 voodikohaga hooldushaigla väljaarendamiseks.

Vajamineva laenu suurusjärk on Pedoski sõnul 100 miljonit krooni. See ei hõlma hooldushaigla arendust.

Arutelude käigus on haigla arvestanud Pedoski sõnul laenu võtmist kümneks aastaks. Tagasi makstakse 10 miljonit krooni aastas, millele lisandub intress suurusjärgus viis protsenti. "Jämedalt maksame aastas 12 miljonit krooni. Kuid sellega on hooned püsti ja kulud maas," rääkis Pedosk.

Konkurss laenuandjateleJuhul kui haigla otsustab laenu võtmise kasuks, tehakse Pedoski sõnul rahvusvaheline konkurss, milles saavad osaleda Eestis tegevuslitsentsi omavad pangad ja nende filiaalid.

"Lisaks kaalume rahvusvahelise hanke korraldamist, kuna see annab praegu suhteliselt huvitavamaid tulemusi. Peale Rootsi pankade on meil olemas ju ka Saksa ja Inglise pangad," avaldas finantsjuht lootust.

Laenu tagatisena on arutluse all olnud Sõle tänava Pelgulinna haigla ja Pelgulinna sünnitusmaja, samuti Paldiski maanteel asuv haigla peahoone. Pelgulinna sünnitusmaja kui meditsiiniliselt strateegiline hoone on nimekirjas, sest selle ruumide kasutus on praegu ebaefektiivne, arvestades kolme tühja korrust.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474