11. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriühistu läheb Onix Investi tõttu pankrotti

Tallinnas Virbi 12 asuva elamu majandamiseks loodud korteriühistu liikmed plaanivad ühistu pankrotti, kuna ei oska muul teel vabaneda kinnisvaraarendaja Onix Investi tekitatud küttevõlast.

„Lähema kahe nädala jooksul viime läbi koosoleku, millel oleme sunnitud vastu võtma otsuse meie korteriühistu pankrotist,“ rääkis korteriühistu Virbi 12 juhatuse liige Konstantin Grigorenko. Tema sõnul toetavad korteriomanikud sellist otsust, kuna see võimaldab neil vabaneda kogunenud võlast.

Põhjuseks, mis korteriühistu juhatuse sellise otsuseni viis, sai 2007. aastal ehitatud 76 korteriga maja küttevõlg. Praeguseks on müüdud 41 korterit, ülejäänud 35 korterit kuulub endiselt ehitajale Onix Investile.

Küttekulud jagatakse kõigi korterite vahel. Kui asustatud korterite omanikud maksavad vastavalt neile esitatud makseteatistele, siis 35 tühja korteri omanik Onix Invest ei maksa sentigi. Selle tulemusel on korteriühistu soojavõlg Tallinna Küttele kasvanud 130 000 kroonini. Kui lasta asi isevoolu, kasvab võlg lumepallina, seejuures on Tallinna Kütte nõue korteriühistu vastu juriidiliselt korrektne – leping on ju sõlmitud Tallinna Kütte ja korteriühistu vahel.

Kuidas vabastada sellises seisus korteriühistu Tallinna Kütte pretensioonidest? „Variante on vaid üks – kuulutada välja korteriühistu pankrot,“ kommenteeris jurist Marina Suhnjova.

„Omal ajal kohtusid Tallinna korteriühistute liidu esindajad majandusministri Juhan Partsiga ja tegid talle ettepaneku luua viivitamatult fond korteriühistute abistamiseks, mis neist olenematutel põhjustel on sattunud raskesse olukorda. Vaatamata tõotatud abile midagi tehtud pole. Praegu on iga korteriühistu jäetud iseenda hooleks. Nii me vingerdame, kuidas oskame,“ märkis Grigorenko.

„Ühelt poolt pole me Tallinna Kütte vaenlased ja mõistame neid, teiselt poolt – me ei taha maksta teenuste eest, mida me ise ei kasuta. Seda enam, kui võtta arvesse, kes maksmata jätab. See on suur arendusfirma Onix Invest, millel on palju kinnisvaraobjekte kümnete miljonite kroonide väärtuses. Miks meie, korteriomanikud, peame neid ülal pidama?“ lisas Grigorenko.

Grigorenko sõnul on nad püüdnud võlgnikult kahel korral kohtu kaudu raha välja nõuda, kuid see on osutunud tulutuks, kuna Onix Invest ignoreerib nõuet ja ettevõtte omanikega ühendust ei saa. „Me kaalusime kõiki võimalusi ja tulime järeldusele, et pankrot on ainus lahendus. Riik ei aita, tühjade korterite omanik sooja eest ei maksa, mis meil muud üle jääb?“ küsis ta.

Ega pole ohtu, et pankroti tõttu esitab Tallinna Küte rahalise nõude korteriühistu juhatusele? „See pole probleem. Vastavalt kehtivale seadusele ei vastuta korteriühistu juhatuse liikmed korteriühistu võlgade eest oma varaga,“ ütles Grigorenko. „Probleem on muus: kuidas saada Tallinna Küttelt sooja hiljem.“

„On vaja korteriühistu pankrotti ajada ja siis sundida linnavõime, et iga korteriomanikuga sõlmitaks eraldi leping. Ja parem on võlgadest vabanemisega kiirustada ning lahendada kõik probleemid enne kütteperioodi algust,“ rääkis jurist Marina Suhnjova.

Naise sõnul pole Virbi 12 ainus taoline juhtum, kus korteriühistu pankrotti plaanib. „Minu poole pöörduti majast Pallasti tänav 16. Neil on analoogne situatsioon. Onix Invest omab 30 korterit ega maksa samuti midagi. Mõned kuud tagasi moodustasid elanikud korteriühistu ja said alles nüüd aru, et on lõksus. Arvan, et ka seal minnakse sama teed ja taotletakse korteriühistu pankrotti,“ rääkis Suhnjova.

„Üleüldse on minu soovitus selline: osaliselt asustatud majade elanikud ei tohiks mingil juhul korteriühistut moodustada. Vastasel korral tuleb neil maksta mitte ainult enda kommunaalteenuste, vaid ka tühjade korterite (kütmise – toim) eest,“ lisas ta.

Maksu- ja tolliameti andmetel ulatub Onix Investi võlg riigi ees 2,2 miljoni kroonini. Onix Investi omanikud Kalmer Kriisa ja Raoul Juhanson kuulusid möödunud aastal Eesti rikkaimate inimeste sekka. Meeste vara hinnati vastavalt 241 ja 240 miljonile kroonile.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474