18. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kranich veab gaasiterminali ehitamise projekti

Eesti Loto juhatuse esimeheks kandideerival endisel keskkonnaministril Heiki Kranichil on soolas seitsme miljardi kroonine gaasiterminali projekt, mida ta täna pressile tutvustas.

Muugale plaanitava vedeldatud gaasi terminali projekti veab AS LNG Estonia, mis kuulub Kranichi maadevahetamistega kuulsaks saanud firmale Heinich.

„Selline hakkab terminal välja nägema. On ju ilus?“ klõpsatas Kranich ekraanile pildi, millel oli kaks suurt tünni.

Kuni selle aasta aprilli alguseni oli projektis 40protsendilise osalusega sees ka Kristel ja Andres Sarrile ning Peeter Värnikule kuuluv Eesti Talleks. Kranichi sõnul lahkus Eesti Talleks LNG Estonia omanikeringist, kuna ei soovinud enam uuringutele raha alla panna. Need summad on miljonites kroonides ning raha on firma saanud Eesti ärimeestelt. Kellelt, seda ei soovinud Kranich avalikustada, kuna polevat veel õige aeg. LNG Estonia aktsiate ülemineku kohta on aga juba sõlmitud optsioonilepingud.Heiki Kranich terminaliprojekti tutvustamas.

Samuti jättis ta saladuseks terminaliprojekti võimalikud rahastajad. „Vene investorid on täielikult välistatud,“ ütles Kranich kategooriliselt vastava küsimuse peale.

Esialgsete arvutuste järgi peaks terminal maksma 480 miljonit eurot ehk üle seitsme miljardi krooni. Raha loodetakse saada ka Euroopa Liidult. Terminal mahutab kuni kolm miljonit tonni gaasi.

Hoolimata sellest, et gaas tuleb kohale vedada laevadega, peab Kranich selle hinda täiesti konkurentsivõimeliseks, sest gaasi tootvad riigid, millel pole toruühendusi, müüvad seda veeldamistehastele odavamalt. Näitena tõi ta Katari, Omaani ja Indoneesia.

Äriplaan on koostatud selliselt, et gaasi müüakse sama hinnaga kui Gazprom. Seda riski, et Gazprom hakkab oma hinda konkurentsi puhul langetama, hindas Kranich teoreetiliseks.

Üritusel sõna võtnud majandusministeeriumi asekantsleri Einari Kiseli sõnul on projekt huvitav ning sellega tekiks konkurents Gazpromile nii hinna kui ka varustamise poolelt. „Riigi poolt oleks meeldiv, kui selline terminal tuleks,“ sõnas Kisel, täpsustades, et ta ei promo konkreetset projekti.

Kranichi veetav projekt ei ole Eestis ainuke samasugune. Alexela plaanib gaasiterminali Pakri poolsaarele, kuhu peaks tulema ka Eesti-Soome gaasitoru ots. Samuti tegelevad samasuguse terminali rajamisega Sillamäe sadamasse AS Nord Gas, mille taga on kütusefirma Letofin omanikud Leonid Eivin, Larissa Eivin ja Mark Eivin ning JMB Investeeringute AS kaudu Jüri Mõis.

„Ma väga ei muretse,“ vastas Kranich küsimusele, kas ta jälgib konkurentide tegemisi.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474